Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Заведенията ще работят на 50% от капацитета си и с вечерен час

Общество

Заведенията ще работят на 50% от капацитета си и с вечерен час

Заведенията ще работят на 50% от капацитета си и с вечерен час - Tribune.bg
Снимка:

Разрешават се вътрешните екскурзии

Заведенията ще работят на 50% от капацитета си и с вечерен час – 23 часа, до 6 човека на маса. Това стана ясно след срещата между ресторантьорския и туристическия бранш с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на България.

Министър Николова посочи, че с официално писмо още от 19 януари тя е предложила отварянето на заведенията, като идеята е била работното време да е до 22:30 часа. Днес направихме ново предложение за дейности до 23 часа, което беше прието и от бизнеса, посочи вицепремиерът. Запазва се ограничението от 15 човека за организирани частни събития като сватби и кръщенета.

Задължително е и спазването на всички противоепидемични мерки за работа, подчерта вицепремиерът. Тя беше категорична, че контролът ще е безкомпромисен и не трябва да се допуска и една грешка, която може да опетни бранша.

На 1 април ще отпаднат ограниченията за работно време, съобщи Ричард Алибегов, председател на Българската асоциацията на заведенията, цитиран от БГНЕС.

Марияна Николова съобщи, че туристическият сектор ще възстанови работа при строги мерки, ясни правила и засилени проверки. Ще бъдат възстановени и конгресни мероприятия при 30 на сто заетост.

От 1 март отпада и забраната за реализиране на организирани пътувания в страната. Организираните посещения зад граница ще бъдат разрешение от 1 април. В заповедта на здравния министър ще пише, че редът за тези пътувания ще се определя от туроператорите и туристическите агенти при спазване на съответните санитарни марки за безопасност и сигурност на туристите.

Работещите в туристическия сектор ще бъдат ваксинирани приоритетно, както поиска вицепремиерът Марияна Николова в свое писмо до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов от 21 януари 2021 г.  Днес искането получи своето потвърждение, като предстои представителите на туристическия сектор да предоставят в Министерството на туризма приблизителни бройки на желаещите да се ваксинират. Данните ще бъдат предадени на Министерството на здравеопазването, което ще организира имунизацията, посочи  министърът.

Конгресният и събитийният туризъм може да започнат от 1 март. В следващата заповед на министъра на здравеопазването ще бъде разрешено организирането на събития и конгреси при капацитет от 30%. По информация на бранша ще е нужен определен период от време за подготовка, като на практика събития очакваме да има след 20 март, обясни министърът.

Важно е да се направи организация и да разберем каква част от представителите на бранша имат желание да се ваксинират, за да може преди активния летен сезон това да стане, коментира министър Ангелов. И допълни, че целта е по този начин да се помогне на бранша и да не се губи поредният сезон.

Министър Николова подчерта, че ваксинирането е доброволно, но това е един от начините да се постигне желаният рестарт на отрасъла. Представителите на бизнеса подкрепиха идеята за приоритетна ваксинация и поеха ангажимент да подпомогнат процеса според техните правомощия.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (205)

Jamespycle Hi, here on the forum guys advised a cool Dating site, be sure to register - you will not REGRET it https://bit.ly/2MpL94b
03.03.2021 21:59 / Отговор
Kennethfaw музыку онлайн бесплатно 2021
04.03.2021 14:41 / Отговор
Haroldnom лучшие песни слушать онлайн
04.03.2021 16:16 / Отговор
Ronaldboync песнь песней мп3
04.03.2021 18:00 / Отговор
Jamescic какую музыку
04.03.2021 19:42 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати