Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Здравният министър: Мерките, въведени срещу коронавируса в България, са абсолютно достатъчни

Общество

Здравният министър: Мерките, въведени срещу коронавируса в България, са абсолютно достатъчни

Снимка:

Междуведомствена работна група ще обсъди вариантите за начало на учебната година

Мерките, въведени срещу разпространението на коронавируса в България, са абсолютно достатъчни, обяви на брифинг здравният министър д-р Костадин Ангелов след среща с експертите по епидемиологии. По думите му в момента няма нужда от разширяване на мерките или въвеждането на нови.

Министър Ангелов съобщи, че у нас се наблюдава намаление на новозаразените с COVID-19 с 9.8%, в Португалия – с 15%, в Словакия с 15.7% при данни от сравнителен анализ за заболелите от коронавирус през последните две седмици спрямо предходните две.

По думите му в рамките на Европейския съюз се наблюдава увеличаване на новозаболелите в Кипър с 389%, Малта с 386%, последвани от Гърция, Холандия, Румъния.

Наблюдава се и увеличаването на заболелите на възраст от 15 до 29 години в рамките на Общността. През май тези пациенти са били 10%, през юни – 16%, през юли – 25%.

В момента у нас общият брой на заразените е 12 159, 829 са в болници. 712 са заразените медици. От тях 248 са лекари. 6684 човека са излекувани, 404 са починали.

„Към момента се наблюдава проблем в два дома за възрастни в Русе и във Враца“, обяви д-р Костадин Ангелов. В дома за възрастни хора в Русе има 91 души с положителни проби, като 8 от тях са от персонала, а 83 са домуващи. Възрастта на заразените е от 70 до 84 години. Трима са починали, а 26 са хоспитализирани.

„Болничните заведения на територията на Русе са достатъчни“, коментира д-р Костадин Ангелов.

По данни на здравното министерство в частния дом за възрастни хора „Св. Георги“ във Варна от 249 домуващи 93 са положителни. В дома има петима починали, като се полагат усилия от РЗИ Варна да се осигури медицински персонал за дома, така че да се следят оставащите там.

„При нужда от медикаменти, те ще се осигурят от БЧК“, посочи д-р Костадин Ангелов.

Относно готовността на здравната ни система за натоварване при увеличаване на случаите с коронавирус министър Ангелов бе категоричен, че към настоящия момент няма съществен натиск върху болничната ни система.

„Имаме ясен план, какво се случва във всеки един момент при натиск върху системата“, подчерта здравният ни министър.

По разчети на Министерство на здравеопазването, ако на ден има под 150 случая на заразени с коронавирус, ще бъдат разкрити 2499 легла, от които 2102 за пациенти без дихателна реанимация, а 397 легла за пациенти с дихателна реанимация.

При 150 до 350 нови случая на заразени, ще се разкрият 2893 легла, а тези от тях с дихателна недостатъчност ще се увеличат с още 397.

При над 350 новозаразени министерството има готовност да разкрие 8415 легла, като 1108 от тях ще са за дихателна реанимация на пациенти.

Здравният министър обяви, че следващите дни започва работа междуведомствена група, която да разгледа вариантите за начало на учебната година в страната. Д-р Ангелов увери, че при ангажимент от страна на футболните агитките може да се разреши присъствие на трибуните при категорично спазване на противоепидемичните мерките, като служителите на РЗИ ще бъдат безкомпромисни.

„Категорично не говорим за разхлабване на мерките“, подчерта здравният министър.  


Коментари (3)

ПЕЛАГИЯ Така е, само хората трябва да са по- отговорни и да ги спазват.
04.08.2020 17:24 / Отговор
Тартаковер Този може да е компетентен мъж, но ще е един от малкото стойностни министри на Тиквоний. Като пиша компетентен, имам предвид предшественика му, онзи безумен в медицинските дебри хахо, който се чудеше на къде да завърти старата си глава, за да е угоден и на този и на онзи. А настоящия поне е лекар. Слушах го внимателно, в медицинската област нямам право да коментирам, в другите мерки имам някои различни виждания, обаче той носи отговорността, не аз, затова и там ще се въздържа. Но като цяло Тиквоний съсипа държавата с калинките, корупцията и кражбите, затова да се махат.
Оставка !
04.08.2020 17:28 / Отговор
Странно Друго говореше като шеф на Александровска, при едни мноооого по-малко случая на ден???За трупове и т.н.Странно или отвратително?Всеки сам да реши.Толкоз за този достоен министър
04.08.2020 20:05 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още