Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Бюджетът на НЗОК мина на първо четене в три парламентарни комисии

Общество

Бюджетът на НЗОК мина на първо четене в три парламентарни комисии

Снимка:

Уредено е допълнително заплащане на лекари, сестри, фелдшери и санитари

Бюджетът на НЗОК мина на първо четене на съвместното заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси, по социални въпроси и по здравеопазване. Министър Костадин Ангелов запозна депутатите с параметрите на бюджета на Касата, заложени от правителството за следващата година.

Общо приходи и трансфери в бюджета на НЗОК са в размер на 5 084 871.3 хил. лв. Заложено е увеличение на средства за всички здравноосигурителни плащания, като общата сума, предвидена за тях е 4 770 351.0 хил. лв. Проектът предвижда още, ако има неусвоени средства, те да могат да се ползват за заплащане на неразплатена болнична дейност за 2017 и 2018 год.

В документа се отбелязва, че Касата може да получава допълнителни средства за борба с COVID-19.

„Между първо и второ четене на законопроекта може да се направи поправка, според която медици от доболничната помощ да се включват в болничната, в условията на извънредно положение или извънредна обстановка“, уточни здравният министър. Той подчерта, че в законопроекта е уредено и допълнително заплащане на лекари, медицински сестри, фелдшери и санитари.

„Предлагаме да се предостави добавка към индивидуалните брутни възнаграждения на изпълнителите на болнична медицинска помощ в общ размер на 237 млн. лв. Предлага се следният размер на добавка, а именно за лекари - 600 лв. бруто месечно, за медицинските специалисти и специалисти по здравни грижи - 360 лв., за санитари - 120 лв.", посочи проф. Костадин Ангелов.

По думите му предвижда се и възможността за командироване на медицински специалисти от едно в друго лечебно заведение. Разписано е и възможност за изпращане на смс за лица, поставени под карантина.

От БСП изразиха притеснение, че бюджетът не се грижи за болниците, заплашени от фалити, заради намалените болнични лечения за тази и миналата година. Според Д-р Йорданов от левицата управляващите трябвало да помислят и за онези 600 000 неосигурени българи, които отиват да се лекуват в спешни отделения, които нямат възможност да откажат такова лечение.

Без повече дебати бюджетът на НЗОК бе приет на първо четене.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още