Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Здравните експерти посъветваха да не се увеличава срокът на реваксинация срещу COVID-19

Общество

Здравните експерти посъветваха да не се увеличава срокът на реваксинация срещу COVID-19

Снимка:

Радев продължи срещите със здравните експерти в президентството. В рамките на вторите консултации той разговаря с проф. д-р Радка Аргирова, проф. д-р Андрей Чорбанов и д-р Александър Симидчиев.

Проф. Аргирова беше категорична, че около 25-30 януари ще може да има по-точна прогноза за коронакризата. Тя поясни, че настоящето намаляване на броя на новооткритите лица с коронавирус не я успокоява. Специалистът увери, че има достатъчно време да се разработи схемата на гласуването на хората в карантина. „Кои ще бъдат тези, които ще влязат в болнични заведения с урни, как ще се осигури това гласуване. Това е важно, като знам как в други години при далеч по-леки условия се гласува в болници. Тук ще е сложно, в никакъв случай не бива да се допуска там да влизат неимунизирани хора, всичко трябва да е идеално точно разписано“, каза тя.

„Притеснява ме дали са склонни нашите здравни власти да се нарушава схемата на имунизация? Дано да не са склонни, защото едно нещо е науката, друго са разни съображения, които се печатат напред-назад, допълни тя. И даде пример, че се появяват информации, че в Англия ще се смени схемата, каза професорът.

„Още не знаем колко точно е защитата след трите седмици от първата доза“, допълни проф. Аргирова.

Според имунолога от БАН Андрей Чорбанов да се ваксинират 10 000 души на ден срещу COVID-19 е провокация към здравната система. По думите му коронавирусът ще изчезне тогава, когато или се срещне с всички като популация или когато ваксина спре неговото разпространение.

"За да покрием населението, което искаме да покрием, ние трябва да покрием поне едни 4 милиона от тези 6, което сме като население, за да смятаме, че сме ваксинирали цялата част, каквато е програмата. При 10 000 души на ден, това автоматично прави 400 дни, в които трябва да ваксинираме всеки ден, събота, неделя, Великден и всички празници. На третата седмица трябва да започнем реимунизациите, което автоматично прави по 20 000 души на ден. От третата седмица всеки ден трябва да имунизираме 20 000 души с една и съща ваксина", обясни той.

„Трябва да се види кои са най-рисковите звена в самия изборен процес и те да бъдат ваксинирани, но е необходимо те да бъдат имунизирани близо 40 дни по-рано, за да изградят имунитет“, каза от своя страна Александър Симидчиев.

По отношение на изборния процес виждам три фази. Първата е преди изборите, която има различни процеси, свързани със събиране и движение на хора, агитация от партийните централи - при тях, ако не се изпълняват противоепидемични мерки, поставят целия процес в риск, каза д-р Симидчиев. По време на изборите има различни хипотези - гласуване на тези, които са под карантина, на такива, които още не са боледували, както и рисковете за хората, които организират целия изборен процес. А и след изборите - периода на броенето също поставя под риск големи групи от хора, които ще се събират, допълни той.

В момента няма грипна епидемия и болни от грип, заяви проф. Аргирова

Не сме пред дилема да мислим за наслагване на COVID с грип, който и да е той. Броят на ваксинираните тази година е малко по-висок, но не е достатъчен“, допълни тя. По думите й трябва да има 3 варианта на протокола, по отношение епидемиологичните мерки, които трябва да бъдат спазвани преди и по време на изборния ден - за да може, ако се случи в десетдневката преди изборите да има пик, спад или междинно време, коментира проф. Аргирова.

Страховете на хората са много и страхът какво би могло да се случи по време на избори ще бъде използван, коментира Чорбанов.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още