Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Здравният министър: Близо 48 на сто от служителите в болници искат да се ваксинират

Общество

Здравният министър: Близо 48 на сто от служителите в болници искат да се ваксинират

Здравният министър: Близо 48 на сто от служителите в болници искат да се ваксинират - Tribune.bg
Снимка:

Купуваме хеликоптер със свръхмодерна медицинска техника

„Близо 48% от служителите на първа линия в лечебните заведения проявяват интерес за поставяне на ковид ваксина“, заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на изслушването си от парламентарната комисия по здравеопазване.

По думите му първата пратка ваксини ще пристигне у нас в началото на следващата година.

„Трябва да се анализират нуждите на съответната РЗИ и район, за да се организира поставянето на ваксините. Има съответни специфики. Колегите трябва да дадат броят на хората, които желаят да бъдат имунизирани. България е готова да приеме първата пратка от ваксина ", подчерта проф. Ангелов.

Здравният министър бе категоричен, че няма забавяне на заплащане и трансфери от министерството към НЗОК.

„Има несъбрани приходи в бюджета на НЗОК, затова МС взе решение за допълнителни средства", поясни министърът. Той определи ситуацията с разпространението на ковид инфекцията в страната като изключително напрегната, което се отразявало и върху проекта за модернизация на Спешната помощ.

„До края на тази година ще бъдат доставени още 20 линейки, като това най-вероятно ще стане на 21 декември. Предстои да стартират строително-монтажните работи по изграждане на спешни медицински центрове в лечебните заведения или реновирането на стари такива. За съжаление има забавяне. Одобрени са всички процедури. Ще стартираме с област Русе", посочи министърът.  Според него, в момента комисията по здравеопазването разработва техническа спецификация за хеликоптер, който ще бъде закупен с европейски средства за 20 млн. лв. Машината ще бъде оборудвана с най-висок клас медицинска техника. Ще бъдат обучени и летците. 

"Електронното направление работи. Това е ангажимент, който поех, още с встъпването си като министър. Системата работи, въпросът е всички лекари да бъдат включени към нея. Оптимистично съм настроен, че към края на годината софтуерът ще заработи. Както ще тръгнат и електронните рецепти. Голямо предизвикателство е, работим много забързано", поясни проф. Костадин Ангелов. Той декларира, че системата на здравеопазването е обезпечена с лични предпазни средства. В момента тече снабдяване с такива на РЗИ.

„Ангажимент на директорите на РЗИ е личните предпазни средства да достигнат до всички директори на лечебни заведения. Обезпечеността на системата е в месеци. Най-ниска е обезпечеността с ръкавици. Но това е на световно ниво, но проблемът е преодолян", убеден е министърът на здравеопазването.  

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати