Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Здравният министър: На 15 декември ще получим първия медицински хеликоптер

Общество

Здравният министър: На 15 декември ще получим първия медицински хеликоптер

Здравният министър: На 15 декември ще получим първия медицински хеликоптер - Tribune.bg
Снимка:

До средата на годината се очакват и два хеликоптера на лизинг, за да може спасяването по въздух да започне още от лятото, посочи Меджидиев

На 15 декември тази година ще имаме първия медицински хеликоптер. Това заяви пред БНТ здравният министър д-р Асен Меджидиев.

Споразумението за покупка е сключено с италианската фирма „Леонардо“. В следващите години поетапно ще получим и останалите пет хеликоптера.

„Тази седмица се обявява обществена поръчка за два хеликоптера на лизинг, отново от Италия, които ще дойдат с екипажи и с техници, за да може спасяването по въздух да започне още от лятото. Очаква се да пристигнат до средата на годината“, каза още д-р Меджидиев.

„Надявам се в края на месец юли да имаме два работещи хеликоптера. Благодарение на това, че работим с Авиоотряд 28 ще ползваме пистите на Военновъздушните сили, които са изключително важни, защото подготовката за изграждането на хангари и площадки изисква по-дълъг процес. Стартирали сме го и него“, подчерта здравния министър.

Определен е националният координационен център, както и оперативните бази. Обявени са местата за лекарите и екипите, които ще се обучават, паралелно започва обучението на пилоти техници за хеликоптерите.

„Във ВМА ще се обучават медиците. Първоначално това ще са анестезиолози реаниматори, като те задължително първо ще минат през катедрата по авиационна медицина на ВМА, за да се види дали са годни за летене, физическото им състояние. Ген. Мутафчийски дори изглажда макет на хеликоптер, на който ще се извършва обучението“, каза още д-р Асен Меджидиев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети