Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Здравният министър: Няма бум на чревни инфекции по Черноморието

Общество

Здравният министър: Няма бум на чревни инфекции по Черноморието

Здравният министър: Няма бум на чревни инфекции по Черноморието - Tribune.bg
Снимка:

"Няма бум на чревни разстройства и заболявания по българските плажове. Излишно се преекспонира този проблем. Замърсяването на Каховка беше нещо подобно", коментира здравният министър проф. Христо Хинков пред Нова тв относно проблема със замърсяването по нашето Черноморие. Според него преди 10 г. и повече са направени много инвестиции за заустване на фекални води.

"Действително беше мръсна водата, сега вече не е така", смята министърът.

Проф. Христо Хинков коментира и новите тестове за пияни и дрогирани шофьори, макар водещо по темата да е МВР. Здравното министерство помага с информация за клиничните изследвания. Хинков призна, че не смята наредбата за "доизчистена".

"Има много, много неясноти, трябва да се вземе опита в други страни. Например от Холандия", добави министърът.

По думите му от октомври лекарствата за диабет ще се изписват само с електронна рецепта, а на този режим ще са и всички антибиотици. 

"Ще престане това масово използване на антибиотици за нужда и без нужда от лаици", смята министърът. Той уточни, че следва да се помисли и за контрола на аптеките, които продават антибиотици без рецепта.

Проф. Хинков се оплака, че бил подложен на "голяма атака" от синдикат "Защита".

"Ако има линейки, значи има шофьори, ако няма медицински екипи, това е голям проблем", заяви той във връзка с обвиненията за недостиг на шофьори в Спешната помощ. Екипът му прави всичко възможно да се увеличат заплатите на целия персонал в Спешните центрове. "Ако приемем исканията на шофьорите ще се намалят маржовете между медицинска сестра и шофьор в спешната помощ", предупреди министърът и изтъкна, че основната им заплата става 1500 лв, а като се сложи и клас, и други натрупвания, тя ще стигне 2000 лв. Според него никога няма да има опашка от желаещи да работят в Спешна помощ.

"Цялата система се нуждае от много дълбока промяна. Системата трябва да е основана на истински парамедици", смята Хинков. Според него парамедикът трябва да е водещ, а не лекарят или фелдшерът - сега системата била много стара и изхабява лекарския труд.

Хинков заяви, че лекар с две специалности ще взима 3300 лв.

"Това са основни заплати, след това има клас. Специалист по здравни грижи 2245 лв. Говорим за едно увеличение, което идва благодарение на едни добри разчети във финансовото министерство и изведнъж започват протести. Години наред нямаше никакви увеличения в много сектори и много специалности. Има огромни диспропорции", коментира министърът. Той съжали, че средствата за здравно осгигуряване на са достатъчно.

"Парите на здравната каса не стигат. На всичко отгоре се разпределят несправедливо, защото огромна част отиват за лекарства", заяви министърът. Като проблем той изтъкна и реекспорта на лекарства.

"Не мога да се боря с регулация от ЕС. Трябва да се намери баланса - ако има достатъчно лекарства за наша упротреба, тогава да се разреши реекспорт. Това до голяма степен е криминален проблем", посочи проф.Хинков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати