Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Здравният министър разпорежда противоепидемични мерки след промени в закона за здравето

Общество

Здравният министър разпорежда противоепидемични мерки след промени в закона за здравето

Снимка:

Целта е подготовка на здравната ни система и гарантиране на адекватна медицинска грижа

Законопроектът за промени в закона за здравето, внесен от правителството в Народното събрание, предлага промени, които дават възможност за разпореждане на противоепидемични мерки от министъра на здравеопазването, става ясно от публикуваните текстове на страницата на парламента.

Идеята на правителството е с новите текстове да се уредят мерките на територията на Република България за предпазване, ограничаване и преодоляване на последиците от COVID-19 за времето след прекратяването на извънредното положение на 13 май 2020 г.

За тази цел чл. 61 на закона за здравето указва в ал.2, че при извънредна епидемична обстановка или когато съществува заплаха за здравето на гражданите от болести извън посочените по ал.1 – холера, чума, полиомиелит, бруцелоза, антракс и др., министърът на здравеопазването може да разпореди задължителна изолация на болни и на заразоносители, и карантина на контактни лица и на лица, които са влезли на територията на страната от други държави. Освен това ал.6 на същия чл.61 предвижда условията и редът за задължителна изолация на болни от заразни болести, на заразоносители, на контактните с тях лица и на лица, които са влезли на територията на страната от други държави, да се определят с наредба на министъра на здравеопазването.

В чл. 63 се определя реда за обявяване на извънредна епидемична обстановка в страната. С изменения на ал. 1 и министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор според степента на опасност от разпространение на заразна болест със своя заповед обявява извънредна епидемична обстановка. Здравният министър въвежда и временни противоепидемични мерки на територията на страната или на отделен регион за защита здравето и живота на гражданите.

В ал. 2 на чл. 63 се посочва, че конкретните противоепидемични мерки по ал.1 се определят с акт на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор за територията на страната или за отделен регион или на директора на съответната регионална здравна инспекция по предложение на главния държавен здравен инспектор за територията на отделна област или община. Мерките се въвеждат със заповед по реда на чл. 73 от Административнопроцесуалния  кодекс или с наредба, която се обнародва незабавно в следващия брой на „Държавен вестник“.

Според мотивите към законопроекта целта на внесените от правителството промени в закона за здравето е да се намали и забави разпространението на епидемията от COVID-19 и да се осигурява възможност за подготовка на здравната система за гарантиране на адекватна медицинска грижа.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още