Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Министър Ангелов: До 21 декември очаквам да приравним антигенните тестове с PCR

Общество

Министър Ангелов: До 21 декември очаквам да приравним антигенните тестове с PCR

Снимка:

Ще настоявам мерките на останат такива, каквото са в момента, каза още министърът

„До 21-ви деквмери очаквам комисията от експерти на Министерството на здравеопазването да приключи работа и да признаем антигенните тестове като такива, които могат, при наличие на клинична картина и позитивен антигенен тест, да бъдат приравнени с PCR“. Това каза пред журналисти здравния министър проф. Костадин Ангелов, който е на проверка в Централната складова база на БЧК. 

Той уточни, че в момента експертите продължават да работят и в много държави все още няма подобно приравняване. Важни са обаче проявленията на заболяването като температура, главоболие, кашлица, типичните грибоподомби симптоми и позитивен бърз антигенен тест, чак тогава да може да говорим за covid-заболяване, уточни Ангелов. 

По думите му личните лекари също ще могат да правят антигенните тестове, както и да насочват чрез направения.

„В 16:00 часа днес шестимата директори на РЗИ-тата ще бъдат на среща при мен и ще стане ясно какъв е процентът на пожелалите да се ваксинират медици. Той е много различен в различните области - варира от 20% и стига до 48%“, обясни здравния министър.

„Искам да съм първият, който ще си постави ваксина, тъй като това е отговорност като лекар на всеки един лекар по света, защото светът е оцелял именно защото се е ваксинирал“, допълни проф. Ангелов, като уточни, че не попада в обхвата на първата фаза на ваксинирането, защото не е лекар на първа линия.

Решението за разхлабване на мерките предстои да бъде обсъдено. В четвъртък и петък ще решим кои мерки да разхлабим, ако изобщо ги разхлабим, каза още Ангелов. Ще настоявам мерките на останат такива, каквото са в момента, защото всеки един човешки живот е важен, подчерта министърът. Следим заболеваемостта и как стои с европейските държави, разглеждаме смъртността по възрасти. Гледаме процента на използваемост на болничните легла. След това по този процент, който е за заетостта на леглата оценяваме натиска върху здравната система. Хубаво е, че в момента заболеваемостта падна под 600 на 100 000. Това ни дава глътка надежда, уточни Ангелов. Следим и позитивните тестове, броя на излекуваните и тяхната структура. Много са показателите, които следим, каза още министърът.

Очаквайте подробности!  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още