Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Здравният министър за липсващите лекарства: Асена Сербезова е изтеглила от наблюдение 280 медикамента

Общество

Здравният министър за липсващите лекарства: Асена Сербезова е изтеглила от наблюдение 280 медикамента

Здравният министър за липсващите лекарства: Асена Сербезова е изтеглила от наблюдение 280 медикамента - Tribune.bg
Снимка:

Сега се наблюдават само 60 медикамента, каза д-р Асен Медждиев

Служебният здравен министър министър заяви по бТВ, че в момента проследява ситуацията с липсващите медикаменти в аптечната мрежа.

Остър дефицит на лекарства, липсват и детски сиропи

„Направих реформи в Националния съвет по цени и реинбурсиране. В момента се проверява  Агенцията по лекарствата. Има променени формули в системата за електронно проследяване на лекарствата”, заяви д-р Асен Медждиев.

„Наблюдавали са преди задължително над 340 медикаменти и като им падне наличността под 65 % в аптечната мрежа и тази електронната система се включва и забраната за износ влиза в сила. Те не могат да се реекспортират. Сега се наблюдават само 60 медикамента”, поясни здравният министър.

По думите му 270 - 280 медикамента са изтеглени от наблюдение:

„Не знам как се е случило и какво е било основанието на предишния министър. Не е справедливо спрямо гражданите”.

„Сменена е формулата от предишния кабинет. Не знам дали е правомерно, ангажирал съм цял екип и Информационно обслужване. Поне да мога да възстановя жизненоважните – за онкологични заболявания, педиатрия, гинекология”, подчерта той. Тези лекарства, които изчезват се реекспортират някъде.

„Боли ме сърцето, докато съм министър до последно ще следя контролът реално. Не да ходят хората до Одрин и Промахон за лекарства”, каза д-р Асен Медждиев.

Той разкри, че се надява в края на следващата седмица да каже къде ще бъде Националната детска педиатрична болница.

“Не да ремонтираме някоя сграда, някъде я да пригаждаме за детска болница, да бутаме стени, да надграждаме. Искаме тя да е наистина европейска с прекрасно спешно отделение, с хирургични зали. Искаме да има  отделна сграда с хотел за родителите. Тя ще бъде национална детска болница, не е само за София. Искаме да е с отделна сграда за рехабилитационен център за децата. С подземни и надземни паркинги, с един огромен парк - някъде около 14-15 декара. В края на седмицата се надявам да го обявя”, каза още Меджидиев.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати