Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Здравното министерство: Драмата с липсата на инсулин е преувеличена

Общество

Здравното министерство: Драмата с липсата на инсулин е преувеличена

Здравното министерство: Драмата с липсата на инсулин е преувеличена - Tribune.bg

Забраната за износ на лекарства ще бъде удължена до 31 март

„Липсите и драмата с недостига на някои лекарства се оказва твърде преувеличена“, заяви здравният министър проф. Христо Хинков. Той се пошегува „Гласът ми ще се оправи, както и много неща в здравеопазването“ и подаде шефетата на проф. Илко Гетов.

Той увери, че наличието на инсулини се следи, всеки месец се пварят проверки на министерството, Агенцията по лекарствата и РЗИ-тата по аптеките.

„12 сигнала за липсата на инсулин са били получени от октомври миналата година. За януари имаме 3 сигнала – в Стара Загора и Плеве. За февруари те са само 2 – от село Ягодово и Перник“, заяви Гетов.

Били са направени 357 проверки на апреки в страната.

„Резултатите към 23 февруари са – 3 инсулинови продукта , които са със забавяне в 2/ 3 от всички области. Като цяло инсулините ги има в достатъчна наличност За 5 други инсулинови продукта също им забавяне в 1/ 3. Основният проблем в 22 области е за инсулинът Tresiba. На трето място е Fiasp.“

Забраната за износ на лекарствени продукти ще бъде удължена и за целия месец март, добави зам.-министърът.  Работна група ще работи по създаването на система за проследяване на лекарствени продукти.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати