Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. От утре НЗОК ще плаща лекарства за пациенти с ковид, които се лекуват в дома си

Общество

От утре НЗОК ще плаща лекарства за пациенти с ковид, които се лекуват в дома си

Снимка:

Пациентите с леки и средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през ковид зоните, ще получават безплатни лекарства от утре, 17 септември, съобщават от здравното министерство.

Болните ще имат възможност да направят клинични прегледи, лабораторни изследвания, както и да им бъдат направени рентгенови снимки. За първи път НЗОК ще заплаща лечението на пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в домашни условия. Вече са разкрити около 50 ковид зони за извънболнично лечение на пациенти с коронавирус. В тях ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център.

Лекарствата, които ще бъдат отпускани на пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през ковид зоните, са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването. В списъка с безплатни лекарства са включени: Cefuroxime, Azithromycin, Levofloxacin, Enoxaparin, Nadroparin, Bromhexine,

Budesonide - Inhalation powder, Dexamethasone, Clopidogrel.

Министерството на здравеопазването ще подпомогне ДКЦ и МЦ, където са разкрити ковид зони, с апаратура на стойност до 50 000 лева. Те ще получат и пулсоксиметри, които ще бъдат давани на пациентите, за да следят кислородната си сатурация в домашни условия.  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема