Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Здравното министерство с оправдания пред медиците от „Пирогов“, не обиждали тях, а само уволнили проф. Балтов

Общество

Здравното министерство с оправдания пред медиците от „Пирогов“, не обиждали тях, а само уволнили проф. Балтов

Здравното министерство с оправдания пред медиците от Пирогов, не обиждали тях, а само уволнили проф. Балтов - Tribune.bg
Снимка:

След един месец може да се извадят и други причини за отстраняването, обявиха от МЗ

Министерство на здравеопазването се впусна в серия оправдания за премахването на проф. Асен Балтов като директор на „Пирогов“.

Конкретният повод е проверката на НЗОК и доклада, който потвърждава констатацията на междинния. Смятаме, че това което касае обществените средства трябва да се оповестява, има и други данни, обществения съвет на болницата пък твърдят, че проф. Балтов укривал данни“, заяви заместникът на Стойчо Кацаров, Димитър Петров.

Той не можел да приеме факта, чесмяната на един директор на болница се олицетворява като атака срещу болницата или лекарите.

Според него проф. Балтов пречел за управлението на болницата и я управлявал еднолично. Дори заплаши, че ако се противопостави на освобождаването си, не подпише документите и облажва, щял да го приеме като опит да се задържи там, за да укрива документи.

На въпрос дали все пак за част от цитираните нарушения не трябва да бъдат питани началници на клиники, Петров заяви, че това е така, но ръководството носело отговорност. Той се закани, че ако се намерят нарушения и в други болници и там ще има уволнения.

Има няколко болници към които са предприети действия“, заяви Петров. Бившият директор на „Пирогов“ бил предупреден отдавна от служебния здравен министър, че ако се потвърдят констатациите ще бъде уволнен.

Петров даде за пример болница „Лозенец“ където били взимали стотици хиляди левове, а сега всичко било справедливо разпределено. Подобен процес започвал в „Александровска“, така щяло да бъде и „Пирогов“. Петров разкри, че проф. Балтов обжалва уволнението си и се опита да се оправдае, че никой не е обвинявал медиците от „Пирогов“, че не работят.

Констатациите са за определени две клинични пътеки, които се осъществяват от определен брой хора, никой не говори за другите“, заяви Петров. Въпреки това според него проф. Балтов не е упражнил ефективен контрол. Имало шест пациенти, които били потвърдили, че не са били там и не са лекувани, но не всички били склонни да се обявяват публично. Петров обвини лекарите, че служители на „Пирогов“ ползвали клинични пътеки докато са били на работа. Той лично не допускал вариант да са лекували пациенти докато са били болни, поради липса на достатъчно персонал.

Проф. Поромански пък бил само временно изпълняващ длъжността директор на „Пирогов“ и след 6 месеца, а може и по-рано, ще се проведе конкурс. На въпрос от къде се появява този 1 млн. лева, който трябва да върне болницата, защото от прессъобщението се посочват само 4 нарушения, Петров заяви, че имало и други по клинични пътеки, но не успя да ги назове какви са точно.

Заместникът на Кацаров нямал впечатление НЗОК да са действали под натиск, а процедурата в момента била между министъра като принципал и проф. Балтов като директор на „Пирогов“. „Той може да бъде уволнен и по други причини, като например финансовото състояние на болницата, като просрочени 10 милиона задължения“, допълни Петров.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати