Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Жълтите и зелените рецепти - електронни от 1 юни

Общество

Жълтите и зелените рецепти - електронни от 1 юни

Жълтите и зелените рецепти - електронни от 1 юни - Tribune.bg
Снимка:

Жълтите и зелените рецепти за лекарствата, съдържащи наркотични вещества, да станат електронни от 1 юни. Това предвиждат промени в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, които Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане, пише „24 часа“.

В момента жълтите и зелените рецепти са хартиени. МЗ посочва, че при обмена на хартиени документи, с който е свързано предписването и отпускането на съдържащите наркотични вещества лекарства, „пациентът е транспортното звено между изпълнителите на медицинска помощ и аптеките“.

„Този процес значително се усложнява както по отношение на пациентите, така и по отношение на медицинските специалисти и аптеките, тъй като се налага съхраняване за определен период от време. Ето защо възникна необходимостта от създаване на възможност лекарствените продукти, съдържащи наркотични вещества да се предписват и отпускат чрез издаването на електронни предписания, като се запазват изискванията за отчетност и контрол, предвид повишения риск от злоупотреба с тези лекарствени продукти“, посочват от здравното министерство.

От ведомството посочват, че електронните рецепти ще намалят бюрократичните задължения на лекарите, което ще удължи времето за същинския преглед на пациентите и ще улесни работните процеси на аптеките.

Дейностите по отчетност и контрол ще се осъществяват и в електронна среда чрез обмен на необходимата информация от специалните рецептурни бланки посредством Националната здравноинформационна система (НЗИС).

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство с третия мандат?
Покажи резултати Скрий резултати