Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Жечо Станков: Спешно ни трябват 3 млн. кубика газ, бизнесът ще пострада първи

Общество

Жечо Станков: Спешно ни трябват 3 млн. кубика газ, бизнесът ще пострада първи

Жечо Станков: Спешно ни трябват 3 млн. кубика газ, бизнесът ще пострада първи - Tribune.bg
Снимка:

Управляващите „успокояват“, че ще намерят газ, но на много по-висока цена, коментира депутатът от ГЕРБ-СДС

Със ситуацията с газа има две гледни точки – на хората и на правителството. За хората е важно да има газ на приемливи цени. Така бургаският депутат от ГЕРБ и бивш заместник – министър на енергетиката Жечо Станков коментира ситуацията със спрените доставки на газ за България от Русия пред БНР.

„Управляващите „успокояват“, че ще намерят газ, но на много по-висока цена, поне на 40% по-висока цена. След коронакризата това ще е следващата най-тежка криза за бизнеса, защото първо към него се спират доставките“, прогнозира Станков.

„Последни ще са битовите потребители“, добави той.

„Няма начин да няма проблем. В момента топлофикациите спират своята работа, защото времето е топло и може би това е единствената позитивна новина. Консумацията на държавата в тази част на годината е приблизително от 5 до 7 млн. кубика, от които не повече от 2 млн. може да си набавим от Чирен и от азерския газ. Всичко останало трябва да видим откъде ще дойде“, категоричен бе Станков.

Така че, останалите 3 млн. кубика трябва по най-бързия начин да бъдат организирани – да се говори с колегите от Румъния, които имат собствен добив и незабавно с всички търговци, които доставят втечнен газ на терминалите, да може този газ да бъде по най-бързия начин доставен“, подчерта той.

„По отношение на диверсификацията беше направено немалко – можем да получаваме газ от румънската страна, газопроводът с Гърция стана двупосочен“, посочи депутатът.

„Новата газова връзка с Гърция трябваше да е готова до края на миналата година, но три правителства не успяха да я довършат“, коментира още Жечо Станков.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати