Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Желязков: Спорът за либийския танкер е частно-правен

Общество

Желязков: Спорът за либийския танкер е частно-правен

Желязков: Спорът за либийския танкер е частно-правен - Tribune.bg
Снимка:

„Бадр“ се намира на 20 мили от Созопол, извън териториалните води на България

Спорът за либийския танкер е частно-правен, съобщи пред БНТ министърът на транспорта Росен Желязков и обясни казуса. Компанията "Булгаргеомин" е упражнила морската ипотека, която е учредена в Гърция. Корабът в края на 2017 г. първоначално е арестуван, в последствие му се забранява плаването, докато траят процедурите през частен съдебен изпълнител.

След публична продан, корабът получава разрешение да отплава на 27 декември. В момента се намира на 20 мили от Созопол, извън териториалните води на България. Танкерът, чиято собственост оспорва българска компания и държавата Либия, е напуснал пристанище Бургас, като знамето му е свалено с помощта на Българската морска администрация и "Гранична полиция". Предаден в ръцете на украински екипаж.

Вчера стана ясно, че в края на миналата година началникът на Либийската морска администрация инж. Омар Абделла Джауши е разпоредил да бъде задържан всеки кораб, плаващ под български флаг или собственост на българска компания, който влезе в либийски териториални води.

Документът за ипотека на „Бадр“ е изповядан от гръцкия нотариус Йоана Андреадаки в Атина. През февруари 2018 г., обаче тя пише жалба до гръцката прокуратура. „Действително съм съставила проект на ипотечен договор за въпросния кораб, но страните не са се явили за подписването му, следователно той е останал в проект и не е вписан в книгата на договорите“, цитира я Maritime.bg.

На 29 януари 2018 г. Върховният касационен съд отменя заповедта за арест и разпорежда либийският танкер да бъде освободен, но в сагата се намесва и частен съдебен изпълнител от Бургас. На 21 декември 2018 г. Бургаският окръжен съд отменя постановлението на ЧСИ Тотко Колев, но едновременно с това същия корабът е изведен в открито море. „Бадр“ стига до Инеада в Турция и се връща у нас.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати