Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Жена почина от марсилска треска в Пловдив

Общество

Жена почина от марсилска треска в Пловдив

Снимка:

Марсилската треска е другото най-разпространено заболяване, предавано чрез кърлежи след лаймската болест

77-годишна жена е починала от марсилска треска в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, съобщава bTV.

Тя е постъпила в крайна фаза на заболяването на 19 юни. Била е в критично състояние и е имала всички симптоми на марсилската треска, информират от здравното заведение.

Въпреки положените медицински грижи състоянието й е било несъвместимо с живота и е починала 10 часа, след като е била докарана в клиниката.

Марсилската треска е другото най-разпространено заболяване, предавано чрез кърлежи след лаймската болест. Заразяването става чрез ухапване от кучешки кърлеж и по-рядко при попадане на телесното съдържимо на кърлежа през конюктивата и при размачкването му с пръсти. Това посочват за заболяването от РЗИ Велико Търново.

На мястото на ухапването често се появява неболезнено уплътнение (тъмно петно), покрито с тъмна коричка, което в много от случаите остава незабелязано. След скрит период от 3 - 7 дни заболяването започва с висока температура, силно главоболие, мускулни ставни болки, отпадналост, гадене, повръщане и зачервяване на очите. След 3 - 4 дни се появява характерен едропетнист обрив по цялото тяло, включително по дланите и стъпалата. С появата на обрива значително се влошава общото състояние на болния. 

При нелекуваните случаи може да се стигне до тежко засягане на черния дроб, бъбреците, нервната система и поява на кръвоизливи. През последните години се наблюдава зачестяване на тежките форми. При своевременно и адекватно антибиотично лечение настъпва оздравяване и пълно възстановяване.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още