Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Жена с COVID-19 разкарвана часове с линейка между болници, отказвали прием

Общество

Жена с COVID-19 разкарвана часове с линейка между болници, отказвали прием

Жена с COVID-19 разкарвана часове с линейка между болници, отказвали прием - Tribune.bg
Снимка:

Жена с COVID-19 беше разкарвана часове с линейка, за да получи лекарска помощ. Няколко болници са отказали прием на 75-годишната Надя Василева, а близките съобщават, че тя е била на крачка от смъртта.

На 20 юли Надя споделила на сина си, че не се чувства добре. Повикана е линейка в Правец, където се намирала жената, направеният тест за COVID-19 е положителен. Личният лекар назначил домашно лечение, а медиците от правешката болница изпращат жената при лекари в София. Столичните медици преценяват, че към момента не се налага хоспитализация, информира Нова телевизия.

На 28 юли Надя и близките й отиват в „Пирогов“, в спешен кабинет „Уши, нос, гърло“, където й правят тест за COVID-19, който отново е положителен. В този момент е дежурен д-р Калоян Чилингиров. По думите му Надя Василева не е за отделение „Уши, нос и гърло“, към което е насочена, а е за прием в интензивен сектор. С дата 28 юли в „Пирогов“ няма свободни места в интензивен сектор.

„Тя беше насочена за лечение на световъртеж от колеги от Национална кардиологична болница, където са направени кръвни изследвания със стойности, несъвместими с живота“, разказва д-р Чилингиров. Той звъни на 112 за линейка, която да транспортира пациентката до най-близката болница. Синът на Надя обаче казва, че са чакали в продължение на 2 часа.

От „Спешна помощ“ в София заявиха, че има две обаждания за Надя Василева в този ден – едно, в което искат линейка, и друго, в което я отказват. Поради големия брой обаждания в този момент и това, че жената все пак се намира в болнично заведение, адресът е бил забавен.

Д-р Чилингиров тръгва с линейката. „Пациентката беше в изключително тежко състояние. Тя нямаше как да остане сама без лекарски надзор“, категоричен е лекарят. Тръгват към Военномедицинска академия. Насочват ги към инфекциозното отделение на болницата. От ВМА отговориха, че към 28.07.2022 г. всички болнични легла, определени за лечение на пациенти с COVID-19 – неусложнени и нуждаещи се от интензивни грижи, са били заети.

Следващата спирка на линейката е Инфекциозна болница. Там също тестът за коронавирус е положителен. „Там попаднахме на друг млад лекар, който пожела и искаше да я вземе, но отново се позова на въпросната заповед на министъра за някакво основно заболяване и че не е за тях“, спомня си синът на Надя.

„В нито едно от двете заведения не срещнахме подкрепа, не успяхме да извършим прием, тъй като те намериха своите мотиви да не приемат пациентката“, каза д-р Калоян Чилингиров. След консултация с ръководителя на спешното звено в „Пирогов“ той взима решението и линейката се връща към спешната болница. Категоричен е, че ако до няколко часа пациентката не е била приета, е щяла да почине. Приемат я в „Пирогов“ в изолаторна стая. В момента се лекува във вътрешно отделение.

От Министерство на здравеопазването съобщиха, че ще бъде извършена проверка във връзка с отказ на лечебни заведения да приемат пациент с COVID-19.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати