Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Жертви на тормоз: Данни на жени се разпространяват в секс чат групи в Телеграм без тяхно знание

Общество

Жертви на тормоз: Данни на жени се разпространяват в секс чат групи в Телеграм без тяхно знание

Жертви на тормоз: Данни на жени се разпространяват в секс чат групи в Телеграм без тяхно знание - Tribune.bg
Снимка:

Десетки жени стават жертви на телефонен тормоз.  Техните номера с качени профилни снимки попадат без тяхно знание в чат канали с послание „Тази е лесна – пишете ѝ“ в Телеграм.

24-часово бомбардиране с неприлични съобщения и обаждания - това търпят жените, жертви на такъв тормоз. Телефонните им номера са разпространени сред повече от 70 000 души, пише Нова телевизия.

„Аз съм качена като скрийншот от Вайбър. Скрийншотнали са ми телефона, името и снимката. И така са ме качили като на лексикон. Там се вижда аз как изглеждам, не съм разголена, добре съм облечена, вижда ми се телефонът, име и фамилия. Звъни ми телефонът, аз го вдигам, казват ми имената, казвам „Да, същата, на телефона е“ и отсреща „Свободна ли сте в момент“". То продължава през всички 24 часа. Телефонът ми е вече на вибрация или го изключвам, защото когато започнат да звънят през нощта, наистина е кошмарно и никой няма да издържи на този тормоз.“, разказва една от жените. Дамата няма представа откъде данните ѝ се появяват в споменатите чатове.

След едно от неприличните позвънявания обаче решава да запише разговора с мъж, който ѝ обяснява как и къде я е намерил. Обяснява ѝ, че явно някой я е харесал.

„Общувала си с някой и не се е получило между вас, ядосал се е и е качил номера. Те бяха много, 5-6 бяха, не само твоя. И други жени имаха“, казал ѝ той.

Сред жертвите има и баба.

„Занимавам се със собствен бизнес. За пръв път, когато получих съобщение, бях на вечеря със съпруга ми. Пишеше „Здравей“ и реших, че е съвсем нормално, че е нещо с бизнеса ми. Обаче когато продължих да чета, се шокирах, разбрах, че става въпрос за размяна на номера и търсят леки жени в случая, а аз съм представена като такава. Все едно си на повикване някъде. Снимката ми беше от Viber, с номера отдолу. А той е най-вероятно от обява. Продавала съм бижута, дрехи ненужни, като всяка жена. В различни сайтове за продажба“, разкрива тя.

Номерът ѝ е качен от потребител с името Мечо Кух. Трета жена, пострадала от него, решава да влезе в порнографските групи, представяйки се за мъж.

„Най-голямата подобна група има повече от 78 000 членове. Като условието да влезеш е да предоставиш на администратора на групата интимни снимки или най-малкото контакти на жена. Целта ми беше да видя първо кой ме е качил в тази група. И другото – да осъществя контакт с този човек – исках от чисто психологическа гледна точка да разбера защо ме е качил“, обяснява тя.

Криминален психолог разказва, че мотивацията на такива хора са няколко минути слава.

„Той е дълбоко комплексиран. Разпространява такива снимки, получава вниманието на такива като него. Това го валидизира и го кара да се чувства важен. А иначе казано – той не го получава отвън и това е най-бързия и ефективен начин за кратко време да се почувства значим и ефективен, и да получи нечие одобрение. Това е човек, който най-общо казано има проблем с това да общува. Обикновено даже ни е правило впечатление – те отбягват това да погледнат право в очите. Изпитват една базова неувереност. Ако не мога да отстоявам себе си по никакъв начин и нямам успехи сред жените – това е един добър начин да се валидизирам. Да пусна номер в приложение, да получа подкрепа от потребители в такава мрежа - още повече, че е анонимно. Това е още по-изкушаващо“, обяснява Ивелина Иванова пред Нова тв.

Някои от мъжете качват само снимки. Други и телефони. Трети стигат по-далеч – обясняват къде работи жената и къде може да бъде намерена. Стига се до качване и на лични карти. И на видеа с непълнолетни. И на обяви за продажба на наркотици. А институциите обкиновено казват, че в Telegram комуникацията е криптирана и не могат да направят нищо.

Дамите, жертви на тормоза, призовават към контрол и действия на контролни органи.

„Това може да е руски сървър, но аз съм сигурна, че има съдебни опции за това да бъдат неутрализирани. Аз имам блокирани сигурно 500 номера, които мога да предоставя веднага на властите и да бъдат проверени. И това са членове на тези групи. Ако имаше наблюдаващи в тези групи, вече щеше да е направено нещо по въпроса“, смята една от тях.

Причинителите на такъв тормоз са от всякакъв пол, възраст и с различни професии. И жени, и мъже превръщат хора в жертви на денонощни обаждания. В групите продължават да се пускат снимки и номера на вероятно нищо неподозиращи жени.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати