Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Животновъди потърсиха подкрепа от ЕНП заради нерешени секторни проблеми в България

Общество

Животновъди потърсиха подкрепа от ЕНП заради нерешени секторни проблеми в България

Животновъди потърсиха подкрепа от ЕНП заради нерешени секторни проблеми в България - Tribune.bg
Снимка:

„В момента се намираме в едно колабиращо състояние. Смея най-отговорно да заявя, че отрасълът приключва!”, каза Бойко Синапов от сдружение „Обединени български животновъди”

Представители на животновъдните асоциации в България запознаха председателя на Комисията по земеделие и развитие на селските райони Норберт Линс с критичното състояние на българския животновъден сектор и липсата на каквато и да е подкрепа от българското правителство. Срещата стана със съдействието на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Асим Адемов, който ги увери, че са потърсили подкрепа на правилното място: „Те са тук, защото до този момент не са усетили подкрепа от изпълнителната власт в България в лицето на новите управляващи и търсят решение на своите проблеми в ЕП, търсят отговор на въпросите, които не са намерили в България. Те се оплакват от това, че секторът в България е в много тежка ситуация. Стига се до там, че поголовно се колят животни, което пряко застрашава продоволствената сигурност първо в нашата страна, а след това в целия Европейски съюз.”

Думите му потвърди и Бойко Синапов от сдружение „Обединени български животновъди”. „В момента се намираме в едно колабиращо състояние. Смея най-отговорно да заявя, че отрасълът приключва! Сега се случва нещо страшно. Забавят се мерките за овладяване на кризата, които имат всички съседни на нас държави.”

„Отвсякъде се явява нелоялна конкуренция. Ще дам пример - преди Великден - с агнетата. България беше навремето един от големите производители на агнешко месо. В момента се заливаме със заклани агнета от всички съседни на нас държави, защото държавата там пряко се е намесила и пряко субсидира производителя. В България това го няма. Ще попитаме евродепутатите защо България стои различно от цялостната политика на Европейския съюз“, заяви Синапов.

По време на срещата председателят на Комисията по земеделие и развитие на селските райони Норберт Линс подчерта, че войната в Украйна е извела отново на преден план въпроса за продоволствената сигурност. Той припомни, че именно земеделската комисия на ЕП е била движещата сила и е оказала натиск Европейската комисия да приеме спешни мерки и дерогации за земеделския сектор в отговор на възникналата криза с войната в Украйна.

Българските животновъди споделиха пред евродепутатите, че са отчаяни и обезверени. В период на задълбочаваща се криза, предизвикана първо от пандемията, а сега от войната в Украйна, секторът е неглижиран и изоставен от държавата, докато в другите държави членки се прилагат различни пакети от кризисни мерки. Представителите на българските животновъди помолиха евродепутатите за съдействие за среща с комисаря по земеделие Януш Войчеховски, тъй като секторът е изправен пред оцеляване.

Евродепутатите от Групата на ЕНП още веднъж подчертаха готовността си да подкрепят животновъдния сектор и да запознаят комисаря Войчеховски с въпросите и проблемите, пред които е изправено българското животновъдство.

 


Топ новини

виж още
Актуална тема