Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Зловреден трафик бави издаването на зелени сертификати, за момента няма пробив и изтичане на данни

Общество

Зловреден трафик бави издаването на зелени сертификати, за момента няма пробив и изтичане на данни

Снимка:

В рамките на 24 часа към портала на Националната здравна информационна система е бил насочен огромен трафик. В пиковите моменти злонамереният трафик е надхвърлил 400 Gbps. Не са отчетени опити за пробив и намеса в системата и изтичане на данни на потребители, съобщават от Информационно обслужване.

Източниците на зловредния трафик, който се опитва да наруши нормалното функциониране на системата, са заразени компютри и Интернет свързани устройства по целия свят – най-вече от страни в Северна Америка, Южна Америка и Азия.“ се казва още в съобщението им.

От Информационно обслужване твърдят, че няма пробив в системата.

Степента на информационната сигурност в България не е на необходимото ниво, поради което от адресите на множество легитимни потребители – болници, ваксинационни пунктове, лични лекари и индивидуални потребители към НЗИС се наблюдава зловреден трафик. Това налага тяхното временно ограничаване и поетапно включване към системата”, посочват от националния системен интегратор на държавната администрация.

По 15 хиляди сертификата за ваксинация се свалят на час от потребители Националната здравна информационна система (НЗИС).

В първите часове след оповестяването на мерките на 20 октомври бяха издадени и свалени от системата рекорден брой зелени сертификати – над 106 000. До 15.00 днес са изтеглени над 64 000 сертификата. В момента системата издава над 15 000 документа за час.  


Топ новини

виж още

Актуална тема