Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Зрелостниците тази година ще се явяват на по-трудна матура в нов формат

Общество

Зрелостниците тази година ще се явяват на по-трудна матура в нов формат

Зрелостниците тази година ще се явяват на по-трудна матура в нов формат - Tribune.bg
Снимка:

У нас вече тече подготовката за матурите. Тази година изпитът по български език и литература е в нов формат. Има повече отворени отговори, за първи път ще може да се избира между две отделни теми за есе и съчинение, по-трудно ще се изкарва тройка.

По-трудна матура по български език и литература очаква тази година дванайсетокласниците. Учениците се затрудняват от факта, че новият формат има много повече отворени въпроси, на които трябва да се напише отговор. Очаква се и общият успех от матурата по български език и литература да падне заради по-високия праг за получаване на тройка, съобщава БНТ.

В столичното 18-то училище направили своя пробна матура по български език и литература върху зададения от просветното министерство нов вариант.

„Пробната матура показа, че резултатът е малко по-нисък, отколкото беше предходната година. Но това е напълно очаквано - задачите са нов тип. Съобразили сме се с варианта, който МОН публикува през септември. За децата е по-труден определено, иначе не бих казаха, че е по-труден, просто той мери умения не толкова за наизустени знания и може би от тази гледна точка може да се каже, че ще им създаде по-големи трудности“, коментира Даниела Миладинова, учител по български език и литература.

Според Даниела Миладинова, най-голямото затруднение за зрелостниците е свързано с повечето отворени въпроси с кратък свободен отговор, тези, при които лотарията „а, б, в или г“ не работи.

„Примерно задачата за търсене в изречението на дума с правописна грешка и нейното поправяне. Те трябва да открият и запишат верния вариант на думата, която е сгрешена“, обясни преподавателят.

„Това особено се видя при пробната матура, тъй като когато го обсъждахме със съученици, видяхме, че ние масово не разбираме какво се иска от нас в задачите с отворен отговор. Това ни дойде като изненада, не толкова приятна, колкото желаехме, все пак се справяме, упражняваме се допълнително“, споделя Лиана Владинова, 12 клас.

„Ще излъжа, ако кажа, че не срещам трудности. Да, материалът е нов и е абсолютно нормално да е по-трудно, отколкото очаквахме всички. Не материалът, а форматът, да“, добави дванайсетокласникът Андрей Йорданов.

В новия вариант на матурата задачите с кратък свободен отговор са увеличени до шестнайсет на брой, има и две задачи за създаване на текст в рамките на четири- пет изречения. Обратно - намалени са въпросите с избираем отговор. Другото ново е, че тройка вече ще се пише за 30 точки.

„При всички положения ще допринесе до падане на успеха, защото освен, че прагът за преминаване от 23 се промени в 30, то, естествено, и по-високите резултати ще паднат малко“, смята Даниела Миладинова.

Като положителна новост Даниела Миладинова определя факта, че за есето и съчинението вече ще има отделни теми. Съчинението ще е върху проблем от една или няколко творби, а есето ще включва житейски проблем от произведенията или няма да е обвързано с художествен текст.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати