Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. 1000 оплаквания срещу проекта на Околовръстното, АПИ обмислят конкурс с идеята на Борисов за тунел

Общини

1000 оплаквания срещу проекта на Околовръстното, АПИ обмислят конкурс с идеята на Борисов за тунел

1000 оплаквания срещу проекта на Околовръстното, АПИ обмислят конкурс с идеята на Борисов за тунел - Tribune.bg

Агенция „Пътна инфраструктура“ обмисля да обяви международен конкурс, на който да се преразгледа проекта за изграждане на Софийския околовръстен път в участъка между кварталите „Бъкстон” и „Овча купел“. Срещу сегашния проект вече има 1000 оплаквания и могат да бъдат разгледани и други варианти.

Това обяви пред БНТ председател на Управителния съвет на АПИ Йордан Вълчев.

По думите му е редно да се анализират всички икономически и транспортни аспекти, включително опцията за изграждането на тунел, лансирана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

За тази последна отсечка от Софийския околовръстен път (СОП) проучванията показват, че възможностите за преминаване на превозните средства са ограничени, трафикът е силно увеличен и има спешна нужда от изграждане на разширеното трасе.

С тунел беше първоначалният проект за разширение, но жителите на Княжево протестираха и беше преработен.

„Идейният проект на Столична община има недостатъци. Затова, за да се вземе най-доброто решение, е добре да се обяви конкурс и да се разгледат всички варианти“, заяви Вълчев. 

В проекта на Борисов, близо до НБУ свързва южната дъга от околовръстния път с магистрала „Люлин“. Сега т.нар. околовръстно преминава в сравнително тесния бул. „Никола Петков“, пресича се с бул. „Цар Борис Трети“, се образуват големи задръствания. Според Борисов старият вариант, подготвен от ГЕРБ, вече не може да се осъществи заради голямото натоварване от автомобили. Затова той даде нов, който по думите му може да се реализира за 2 години, без да се затварят булевардите, както е предвиждал първият проект.

„Ако се стигне до стария вариант, с много сложното съоръжение, това е минимум 2 г. С голям зор година и половина. Представете си бул. „Борис Трети“ да бъде затворен, плюс Околовръстното, с това движение и международния трафик. Това не работи“, каза Борисов.

В новия му план влиза тунел до бензиностанцията на Горна баня, разширение с три ленти до метростанция „Мизия“, а след това и мост. Работата е основно под земята и включва техника, с която се копае метрото.

„Докато строим Околовръстното всичко ще си работи, по този път ще минават линейките и пациентите за детската болница“, отчете още Борисов.

Преди дни Борис Бонев се присмя на идеите на лидера на ГЕРБ с тунела и сподели емотиконка на клоун във Фейсбук.

„Главният строител на Републиката пак се е упражнявал по проектиране. След като драскаше схемички на Балканския газов хъб, който разбира се, че не се реализира, днес Борисов е творил и на тема Софийски околовръстен път.  Чертаел тунели, предлагал решения, въобще - предизборна обстановка. Любезно забравяйки колко пъти обещаваше (още докато е кмет), че инфарктната отсечка между Бъкстон и Люлин ще бъде завършена, но това все още не е факт. Извън шегата - действията на Борисов са изключително ОПАСНИ. След години на проектиране, обществени обсъждания, процедиране на устройствени планове, всъщност най-сетне има светлина в тунела. Очаква се до месеци дългите административни процедури да приключат. Новите идеи на Борисов, обаче, сега ще предизвикат тотален хаос, ще дефокусират АПИ и администрацията и допълнително ще забавят всичко. Защото нямайте съмнение, че сега всички ще бъдат натиснати да работят по идеите на Борисов. Бойко, води си битките с Кирил Петков за АПИ на друго място и не саботирай Околовръстното на София с нереалистични и неизпълними идеи“, избухна Бонев във Фейсбук пост.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети