Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево от 1 юли

Общини

Частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево от 1 юли

Частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево от 1 юли - Tribune.bg
Снимка:

Частично бедствено положение се обявява в общините Рила, Кочериново и Бобошево, считано от 10 ч. на 1 юли 2024 г. според заповед на областния управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски. Това се налага поради сериозните проблеми с водоснабдяването в землищата на с. Смочево, община Рила; на с. Мурсалево, община Кочериново и на с. Слатино, община Бобошево. То касае и състоянието на водохващане "Робовица“ и наложителните ремонтни дейности, които трябва да се извършат в спешен порядък.

Решението за обявяване на частично бедствено положение е взето на заседание на Областния щаб за защита при бедствия, като предложението е подкрепено единодушно.

Дни по-рано, на съвместно заседание, решение за обявяване на частично бедствено положение взеха и общинските щабове на Кочериново, Рила и Бобошево. Проблемите на водохващане "Робовица“, откъдето сe подава вода за трите села, са отдавна, изпращани са комисии за установяване на състоянието му, извършвани са дейности по оценка на необходимите ремонтно-възстановителни дейности.

Водохващането е строено през шестдесетте години на миналия век, а ремонтни дейности не са извършвани. Водохващането осигурява вода на няколко населени места от трите общини. През летния сезон дебитът на водата намалява, но и загубите в съоръженията и по водопровода са значителни.

Взето е решение да се ангажира строителна фирма, която да извърши неотложните аварийно-възстановителни работи. Планува се да се започне проектиране по основния ремонт на обект водохващане “Робовица“.

Усилията ще са насочени и към търсене съдействието на Междуведомствената комисия за осигуряване на средства.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати