Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Ловеч
  4. Днес се открива коледният базар в Ловеч

Общини

Днес се открива коледният базар в Ловеч

Днес се открива коледният базар в Ловеч - Tribune.bg

Днес на площад „Тодор Кирков“ в квартал „Вароша“ се открива коледният базар. Монтирани са 11 къщички, които още днес ще бъдат подредени и ще започнат да посрещнат първите си посетители.

Какво може да бъде намерено на базара. От местни занаятчии ще може да се закупят кожени изделия, коледни сувенири, ръчно изработени плетива, шевици, изделия от плъст. Ще бъдат предложени още рисувани авторски чаши, керамика, стъклени бижута, коледни играчки и украса от дърво.

В една от къщичките ще бъдат изложени плетивата от конкурса „Топли ръкавички, шапки и шалове, изплетени от мама и баба“, както и коледни картички и артикули, дарени от ловешки детски градини, училища, читалища, институции и граждани. Всички те се включиха в инициативата на Община Ловеч „Направено от деца за деца“. Продажбите се правят с благотворителна цел, събраните средства ще бъдат дарени на детското отделение на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“.

Ще има още ръчно изработени сувенири от деца и възрастни с увреждания. В "Социалната къщичка" може да се намерят коледни венци и свещници, посипани със сняг шишарки, малки джудженца, тематични картички, текстилни изделия и други сувенири.

Ще бъдат предложени още месни и млечни продукти на производители от района, специална селекция вина, коледни лакомства.

В рамките на базара е предвидено да има и шатри за консумация, ще се предлага скара, греяно вино, сандвичи, понички, топли напитки, бира, както и атракциони за забавления.

Коледният базар ще остане до 27 декември, като успоредно ще върви и празнична програма. Днес, когато е официалното откриване (17.30 ч.), на сцената на площада ще има концерт на състави на Народно читалище „Зорница 2010 - Нено Щрегарски“ и Фолклорен танцов ансамбъл „Магия“ при сдружение „Танцьорите“, а утре – на детския и младежкия танцов състав „Ловеч“ при Центъра за подкрепа за личностно развитие - ОДК и на състави на Народно читалище „Бяла Анаста 2016“ (17.30 ч.).

В 11 ч. на 25 декември Общинският духов оркестър ще изнесе коледен концерт. Пак тогава кметът Страцимир Петков ще гости дошлите на базара със специална кметска баница. Преди това той ще посрещне в дома си коледари и заедно с тях ще се отправи към „Вароша“, където ще поздрави своите съграждани с Рождество Христово.

Идеята за възстановяване на коледния базар в Ловеч е на кмета Петков, с чието лично съдействие са осигурени къщичките, като част от тях са предоставени на общината от дарители.


Последвайте ни в Google News

 

Още новини от Ловеч

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати