Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. ГЕРБ-СДС: Терзиев спря изграждането на Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк! Оставка!

Общини

ГЕРБ-СДС: Терзиев спря изграждането на Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк! Оставка!

ГЕРБ-СДС: Терзиев спря изграждането на Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк! Оставка! - Tribune.bg

„С решение, лично подписано от кмета на София Васил Терзиев, се спира проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Той е дълго чакан от наследниците на загиналите за Освобождението и обединението на България. Поколения българи чакат възстановяването на нашата памет, унищожена от безродните комунисти, наследници, на които днес виждаме в управата на столицата ни. Това е обидно!“ Това се казва в позиция на общинските съветници от ГЕРБ-СДС по повод скандалната информация, че кметът на София Васил Терзиев е спрял проектът за изграждането на Мемориала.

В позицията се  припомня, че процедурата по възстановяването на Мемориала бе инициирана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов чрез Изпълнителната комисия на партията и в последствие подкрепена единодушно от общинските съветници на ГЕРБ.

Каква е хронологията: През 2014 г. Столичният общински съвет (СОС) взе решение за възстановяването на Мемориала и демонтиране на останалите фигури от социалистическия паметник. През 2017 г. бе възстановен и открит с церемония бронзовият лъв, част от мемориала, по времето на кабинета „Борисов“ 3.

През 2023 г. започна общественото обсъждане, организирано от експертен съвет, включващ и представители на професионалните организации, а в последствие и проектът бе съгласуван с всички държавни институции. Преди месец бе избран победител в конкурса.

„Месец по-късно Васил Терзиев спира проекта с абсурдна и обидна аргументация, уронваща името на предците ни”, се казва още в позицията на ГЕРБ-СДС.

Общинските съветници подчертават, че са силно възмутени от доводите за отказ на кмета на София, подчертавайки с недоумение написаното от самия Васил Терзиев: „В съвремието паркът на НДК е утвърдено място за социални контакти на предимно млади хора и място за фестивали и изложения. В близост е и детският кът и кино на открито. Всички тези дейности са в ярък дисонанс с експонирането на мемориала във вида, в който е бил изграден. Липсата на адекватно вписване в съществуващата градска среда нарушава светостта му. В тази връзка се предлага преосмисляне на мястото, където да бъде издигнат достоен мемориал с нов прочит, където могат да се провеждат чествания и да се отдаде наистина почит с вечен огън и далеч от градският шум, където можем да помълчим и да благодарим на тези хиляди жертви, отдали живота си за нас.“

„Наследниците на ДС и комунистите явно искат да набутат паметника, символ на героичните подвизи на Първи и Шести пехотен полк, в някой краен и тъмен ъгъл, така както са го правили години наред, избивайки и потискайки военните, интелигенцията и българския дух“,  пишат още от ГЕРБ-СДС.

Общинските съветници искат оставката на кмета на София от ППДБСС с мотива, че за само 9 месеца на власт Васил Терзиев прави гаф след гаф.

„Спряхте парите на медицинските сестри, заложихте на районни кметове-измамници, реорганизирахте центъра на столицата без обществено обсъждане – това не Ви стигна и сега се гаврите с паметта на всички знайни и незнайни борци, дали живота си за България!"

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС завършват позицията си, чрез която категорично се противопоставят на действията на кмета на София Васил Терзиев, с думите: „Ще предприемем всички нужни мерки, за да не позволим червените наследници да затриват паметта ни!”

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати