Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. София
  4. Карлос Контрера, ВМРО: Бюджетът на София заслужава сериозна дискусия, а не предизборни лакърдии

Общини

Карлос Контрера, ВМРО: Бюджетът на София заслужава сериозна дискусия, а не предизборни лакърдии

Карлос Контрера, ВМРО: Бюджетът на София заслужава сериозна дискусия, а не предизборни лакърдии - Tribune.bg
Снимка:

Политиките на общините се реализират чрез един единствен начин – бюджета. Убеден съм, че трябва да има широка дискусия между политическите групи, диалог с администрацията и опит да се постигне някакъв консенсус, заяви общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера. От партията представиха своето виждане за предложения от управляващите бюджет на София.

От групата на „Патриоти за София“ посочиха, че немалка част от капиталовата програма де факто е процедиране на обекти, започнали в предходни години, за част от тях така или иначе има нарочни решения на СОС, които трябва да се изпълнят и те се изпълняваха и изпълняват дори в хипотезата на лимит за разходите от 1/12 месечно без приет бюджет. Тъй като се намираме в извънредна ситуация по приемане на общински бюджет, в условията на изтекло шестмесечие, както и 9 месеца от началото на стопанската година, липсата на отчет какво е събрано като приходи и какво е разплатено (текущи и капиталови разходи) буди съмнения и подозрения. Практически общинският съвет не знае към датата на внасяне на проекта за бюджет и към разглеждането му как върви изпълнението на приходите (данъчни и неданъчни), както и какви разходи са били разплатени и в какви размери. Остава впечатлението, че с внесеният проект фактически СОС ще верифицира, утвърди разходи, част от които са направени без санкция на общинския съвет.

Прави впечатление и наличието на значителен преходен остатък и то в условията на решения на СОС, които все още не са изпълнени. В никой случай не считаме, че проектът е лош или небалансиран, но предлагаме редица изменения с цел да се подобрят определени дейности и функции, подчертават от „Патриоти за София“.

Карлос Контрера предупреди още, че ако бюджетът не бъде приет, съществува хипотеза увеличението на заплатите на учителите да не бъде изплатено според тълкувания на Министерство на финансите.

От ВМРО заявиха готовност през следващите дни да представят своите конкретни предложения. Едно от най-важните е Столична община да закупи нови автобуси, които да обслужват крайните квартали и туристическите маршрути на Витоша. За целта трябва в новия бюджет на общината да бъдат заложени 6 000 000 лева.


Последвайте ни в Google News

 

Още новини от София

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати