Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Казанлък
  4. Казанлъшки пещерни спасители получиха почетни грамоти за участието им в спасителната акция в турската пещера Морджа

Общини

Казанлъшки пещерни спасители получиха почетни грамоти за участието им в спасителната акция в турската пещера Морджа

Казанлъшки пещерни спасители получиха почетни грамоти за участието им в спасителната акция в турската пещера Морджа - Tribune.bg

Днес Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова благодари и отличи с Почетни грамоти казанлъшките пещерни спасители Тодор Иванов и Кемал Рамадан за успешното им участие в спасителната акция в турската пещера Морджа. Те бяха сред 17-те български спасители от Пещерни клубове и доброволци, откликнали на акцията за живота на американския спелеолог Марк Дик.

„Искам да изкажа благодарност, разбиране, уважение и респект изобщо към желанието да спасявате, към тази много човешка дейност, да помагаш в критичен момент!“, заяви Галина Стоянова към Тодор и Кемал.

Пещерните спасители споделиха, че акцията преди две седмици в Турция е несравнима заради дъблочината от 1040 метра, където Дик е бил блокиран и безпрецедентната бързина от 56 часа на изваждането му, след като е била пренесена животоспасяваща кръв, поради тежката кръвозагуба на близо четири литра кръв при стомашен кръвоизлив.

Тодор Иванов и Кемал Рамадан разказаха, че пътят надолу в третата по дълбочина пещера в Турция в планината Таурус (Тавър), окръг Мерсин е бил открит от българи и това е подпомогнало значително бързата организация с турските колеги и международната експедиция. На сигнала на Турската Федерация по спелеология за спасяването на пострадалия американец са откликнали повече от 130 спасители от България, Хърватска, Полша, Италия, Унгария, Украйна, Румъния и Турция.

Тодор и Кемал са част от Общинския доброволчески отряд и често откликват с опита си за различни каузи. Кметът Галина Стоянова изрази признателност за доброволния им труд: „Искам тези отличия да ги предадете на Вашите деца, за да знаят какъв пример им давате със спасяването на човешки животи, да се учат от Вас и да се гордеят!“.


Последвайте ни в Google News

 

Още новини от Казанлък

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати