Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Кметът на Варна плаща за пиар на външни експерти

Общини

Кметът на Варна плаща за пиар на външни експерти

Кметът на Варна плаща за пиар на външни експерти - Tribune.bg
Снимка:

Двама човека на граждански договори взимат съответно 8 000 и 8 800 лева за услугите си

Граждански договори за консултантски услуги е подписал кметът на Варна Благомир Коцев с двама външни ескперти, които се грижат за имиджа му. Това става ясно от разследване на сайта „Нова Варна”, откъдето са задали въпроси по закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Антон Викторов Желев и Пенка Господинова Василева-Георгиева са получили съответно 8 000 и 8 800 лева за услугите си.

Срокът на договорите им не е упоменат, липсват и отговори на повечето въпроси от сайта като например „Предоставя ли се на Пенка  Георгиева и Антон Желев информация, която представлява някоя или всичките от следните видове информация: производствена тайна; търговска тайна; професионална тайна; тайна на кореспонденцията; личните данни по смисъла на ЗЗЛД; служебната информация.“

В отговора от канцеларията на кмета, подписан от директора Антоанета Петрова, се посочва, че Пенка Георгиева получава 8800.00 лв за „консултантски услуги във връзка с разработване на стратегически проекти и стратегическа комуникация относно политиките на Община Варна през 2024г.”, а Антон Желев получава 8000.00 лв за „ПР и комуникационни обучения на кмет и заместник кметове на Община Варна, служители на дирекция „Канцелария на кмета”, служители в пресцентровете на районни кметства „Одесос” и „Приморски”.”

Проверка на Дарик установява, че договорите са със срок от три месеца, след които трябва да бъде отчетена и работата по тях. Договорът на Георгиева е от 15 януари, тоест е изтекъл на 15 април, а този на Желев изтича на 15 май, тъй като е от 15 февруари 2024 г.

Антон Желев и Пепа Георгиева са пиари на Благомир Коцев още от предизборната кампания. Те продължават да се грижат за имиджа му и в качеството му на кмет, въпреки че не са щатни служители на общината.

Междувременно е попълнен щатът в канцеларията на кмета, както и в общинския пресцентър, показва справка в сайта на общината. Но основната работа се върши от външните пиар експерти на Коцев.

В сайта на общината обаче липсва информация за наличие на пресцентрове в районите „Одесос” и „Приморски”, които би трябвало да са обучавани от Антон Желев. Това са двата района, където кметове станаха кандидатите на ПП-ДБ, но впоследствие и двамата бяха отстранени от Общинската избирателна комисия поради несъвместимост.

Към момента във варненската община няма щатен служител или поне не е посочен такъв, който да отговаря за връзките с медиите и да координира участията на членовете на кметската администрация в тях.

Комуникацията на цялата администрация  с медиите, както и преценката къде да се появяват кметът, неговите заместници и директорите на дирекции, е изцяло в ръцете на външните експерти Пепа Георгиева и Антон Желев, които прецизират всеки зададен въпрос и публична изява, както и се грижат за виртуалното присъствие на Благомир Коцев в социалните мрежи.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети