Луковит бе домакин на шестия Национален събор „Млечният път на България през вековете“.

От 3 до 5 октомври в град Луковит се проведе шестото издание на Националния събор „Млечният път на България през вековете“.
Заместник-министърът на земеделието и храните Стефан Бурджев откри в събота събитието, като ритуалът по плисване на менче с мляко бе извършен от изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ – Ива Иванова.
В церемонията по официалното откриване участваха и съорганизаторите на събора – председателят на Сдружение „Български традиционни млечни продукти“ инж. Димитър Зоров, кметът на Община Луковит Иван Грънчаров и председателят на Общински съвет Луковит д-р Данаил Динков.
В приветствието си заместник-министър Бурджев припомни, че вече повече от две години българското кисело мляко и българското бяло саламурено сирене са с европейска регистрация „Защитено наименование за произход“ (ЗНП). „Основната ни цел е популяризирането на уникалните характеристики на тези продукти, произтичащи от географския им произход и традиционните умения, използвани при тяхното производство. По този начин се гарантира защита срещу нелоялна конкуренция и се създава добавена стойност“, подчерта той.
Заместник-министърът каза, че към момента 32 производители са сертифицирани за ЗНП „Българско кисело мляко“, а 30 – за ЗНП „Българско бяло саламурено сирене“, като още 10 са в процес на регистрация. Тези продукти са законово защитени от имитации и злоупотреби в целия Европейски съюз, а поетапно се предлагат за защита и в споразумения с трети страни.
От своя страна, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Ива Иванова заяви, че Фондът остава надежден партньор както на животновъдите, така и на млекопреработвателите чрез оказваната финансова помощ. По думите й само в рамките на инвестициите в преработка на селскостопански продукти в сектор мляко са одобрени над 200 договора, със стойност на безвъзмездна финансова помощ над 160 млн. лв. От тях 135 вече са разплатени, а останалите ще бъдат финализирани до края на настоящата година.
Инж. Димитър Зоров призова за подкрепа на българското производство и животновъдство чрез закупуване на продукти със защитено наименование за произход. „България трябва да си възвърне позициите, които заемаше преди 30 години на международните пазари“, акцентира той.
Кметът г-н Грънчаров увери, че страната ни разполага с достатъчно мляко, за да изхранва българския народ с качествени продукти. „Моята молба е да повярвате, че съществува, да го търсите и да го цените“, апелира той.
Националният събор „Млечният път на България през вековете“ се организира от Сдружение „Български традиционни млечни продукти“ в партньорство с Община Луковит и с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“. Целта е популяризирането на качествените млечни продукти родно производство, с акцент върху киселото мляко и бялото саламурено сирене със ЗНП.
Водещ на форума отново бе популярният артист Иво Танев, който заради влошената метеорологична обстановка в петък отправи молитва за хубаво време и направи вълнуващо включване в родопската сюита, изпълнявана от читалищната гайдарска група с ръководител Петър Мизюрев. От сцената слънчеви нотки в атмосферата добавиха и солистите на Фолклорна формация „Дилянка“, под ръководството на народната певица Надка Томова.
В шестото издание на събора участваха малки и големи производители на качествени млечни продукти от цялата страна, както и производители на закваски, хляб, вино, земеделски производители на различни видове храни, занаятчии. За тях бе предвиден и разяснителен семинар за сертифициране по ЗНП и относно новите подходи за подбор и интегриране на биотици.
Изложението предложи разнообразие от демонстрации. Кметът на общината Иван Грънчаров спази традицията с организирането на Кулинарната работилница „Лютеницата на кмета“. Мандра „Пършевица“ на своя щанд показа приготвянето на българско бяло саламурено сирене от овче мляко. Състоя се и дегустация на традиционните български вкусове – бяло саламурено сирене, кашкавал и колбаси, съчетани с бели и червени вина, предоставени от изложителите на събора. А ученици от града представиха екологична програма „Младежи за екобъдеще“.
В рамките на изложението се проведе и Шестият кулинарен конкурс „Млечният вкус“. Майстори от общината за поредна година демонстрираха кулинарни умения в две категории – млечен продукт и ястие с млечни продукти. Гозбите им бяха оценявани от жури с председател проф. д-р Георги Славчев и членове – секретарят на Община Луковит Камелия Кандева и Магдалена Апостолова от Сдружение „Български традиционни млечни продукти“.
Победителите във вкусната надпревара получиха грамоти и награди, осигурени от кмета на Община Луковит. В категория „Млечен продукт“ най-високо бе оценено Пастирското сирене на Пламен Петков (гр. Луковит), следвано от ястието „Бял мъж“ на Иван Иванов (гр. Луковит) и бялото овче сирене на Миглена Георгиева (с. Петревене).
В категория „Ястие с млечни продукти“ първо място спечели Цветелина Матева от Мандра - с. Горан, за чийзкейк с тиква и сладкиш с халва. Лимонено-босилковият тарт на Михаела Милчева (с. Дерманци) бе класиран на второ място, а почетното трето бе присъдено на Йорданка Велчева (с. Петревене) за кротмач, ашуре, мляко с ориз и крем карамел.
Бяха връчени и четири поощрителни награди – на Виктория Михайлова (гр. Луковит) за Френски макарони, сладка баница и киш с четири сирена, на Пепа Петкова (ПК „Еделвайс“ - гр. Луковит) за „Млечна градина“, на Диляна Антонова (с. Петревен) за млечно реване, мъфини и чийзкейк, и на Виолета Николова (с. Тодоричене) за баница със сирене и мляко с грис.
Програмата на събора включваше и тематични концертни вечери, които заредиха всички с много положителна енергия и оставиха у зрителите ярки спомени.
В петък пя неповторимата Деси Слава. Една от най-обичаните и талантливи български певици подари на публиката незабравима музикална среща, изпълнена с емоция и финес. Водещият Иво Танев я представи като „нежност и сила в едно – невероятен глас и огромно сърце“.
В събота концертът "Звезди на Пирин Фолк 2025" внесе много настроение и танци. На сцената се представиха обаятелните изпълнители Кристина Георгиева, Цветан Близнашки, Мира Захариева, Светлозар Христов - Заро и Галя Асенова, които превърнаха вечерта в чудесен спектакъл. Кристина Георгиева бе подкрепена от хореографа Велизар Николаев и неговата сестра, а изпълненията на останалите звезди бяха допълнени от красивите и динамични танци на Фолклорна танцова формация „Асти Денс“ с ръководител Николай Бояджиев. Публиката се вълнуваше и танцуваше заедно с артистите, а хорàта на площада не спираха.
За финал в неделя ароматите от грамадното барбекю на Ути Бъчваров завладяха площад „Трети март“. Прочутият кулинар приготви баници с три вида плънка, заедно със своя екип начело с Росен Митков и с участието на четвъртокласници с класен ръководител Цецка Лазарова от СУ „Алеко Константинов“ – Луковит.
Вкусният спектакъл постави поантата на празника на българските млечни продукти. Затова класическата плънка бе приготвена с българско бяло саламурено сирене, яйца, масло, кашкавал и малко извара.
От своя страна, модерната плънка възбуди апетита с превъзходна комбинация от кашкавал, топено сирене, картофи, праз, бекон и гъби, а типично за началото на октомври третата плънка бе с тиква, извара, яйца, ядки и ароматни подправки.
Както винаги, Ути Бъчваров и неговият екип поднесоха едно вкусно и емоционално преживяване на изложителите и посетителите на събора.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/obshtini/lukovit-be-domakin-na-shestiya/


