Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
 1. Начало
 2. Общини
 3. Връбница, София
 4. Наръчник за родители: Рискове и опасности в интернет

Общини

Наръчник за родители: Рискове и опасности в интернет

Наръчник за родители: Рискове и опасности в интернет - Tribune.bg
Снимка:

  Компютърът, мобилният телефон и интернет са любимите играчки на днешните деца. Обаче освен възможностите за забавление и нови знания, интернет носи и някои сериозни рискове.

 Педофилия в интернет

Продажбата на детска порнография в интернет носи огромни печалби и поради това родителите и децата трябва да са много внимателни какви снимки и видеоматериали качват онлайн. Нерядко родителите не съобразяват, че милите снимки на тяхното голо дете могат да бъдат гледани с друг поглед и да влязат в употреба в сайтове за детска порнография.

За да се сдобият с детска порнография, престъпни личности влизат в контакт с малолетни и непълнолетни момичета и момчета и представяйки се за техни връстници, ги подмамват да им дадат свои неприлични снимки или видеозаписи. Понякога получените по този начин материали се използват и с цел да се принуди детето да отиде на реална среща с непознатия и може да бъде сексуално насилено.

 

Съвети:

От първия ден, когато пускате детето на компютъра или през друго устройство в интернет, поговорете с него за следното:

 • в интернет не всеки е такъв, за какъвто се представя;

 • не трябва да се дава излишно много лична информация – пълни имена, адрес, училище, клас, телефонен номер: тя може да бъде използвана с цел да се убеди детето, че отсреща е негов приятел, връстник или познат;

 • детето да не качва и да не изпраща на никого свои снимки или видеозаписи, без да иска разрешение от родител;

 • интересувайте се редовно с какво се забавлява детето Ви в интернет, научете го да иска разрешение за регистрация в нов сайт и да Ви каже паролите си, за да можете да проверявате какво то прави онлайн.

По какво да се разпознае, че детето е попаднало на педофил онлайн:

 • бързо предлага разговорът да продължи извън сайта, в който е установен контактът – обикновено се предлага Скайп;

 • задава прекалено лични въпроси, нетипични за разговор между връстници;

 • бързо преминава към сексуални теми.

Ако засечете съмнителен контакт на детето с непознат онлайн, копирайте и запаметете в специален файл разговора, който е воден, и подайте сигнал на www.web112.net или hotline@online.bg – Горещата линия за борба с незаконно и вредно за деца съдържание и поведение в интернет.

Онлайн тормоз

Макар че онлайн педофилията е най-голямата опасност в интернет, с нея се сблъскват много малък брой деца. Затова пък почти всяко четвърто дете става жертва на онлайн тормоз от своите връстници.

Онлайн тормозът има различни форми: от обидни коментари и съобщения до публикуване на неподходящи или унизителни снимки и видеоматериали на някое дете, което води след себе си голям брой подигравки както онлайн, така и в училище. При по-сериозни случаи се публикува невярна информация от името на детето, като се дават неговите лични данни – имейл адрес и телефонен номер, за да бъде подложено на допълнителен тормоз. В отделни случаи разправии и спорове между връстници в интернет се превръщат в реални физически нападения и боеве, понякога с тежки последици.

Съвети:

 • поговорете с детето си за явлението онлайн тормоз, за да знае то, че това не е редно и правилно поведение;

 • следете за промени в настроението на детето: нежелание да ходи на училище, нервни изблици, затваряне в стаята за дълго време, липса на общуване с приятели – те могат да са признаци, че детето Ви е жертва на реален или онлайн тормоз или и на двете;

 • посъветвайте детето никога да не влиза в словесни схватки с тормозеците го връстници: да не отговаря на обидите и да не им обръща внимание. Ако се почувства много засегнато, нека сподели с родител, класен или училищен психолог.

Ако детето Ви е подложено на онлайн тормоз, свържете се с консултантите на Националния център за безопасен интернет на кратък номер 124 123 към всички оператори между 10 и 16 часа в работни дни. Можете също така да се свържете с консултант на адрес helpline@online.bg.

 • Секстинг

Явлението секстинг не е добре известно у нас, въпреки че е широко разпространено сред тийнейджърите. Това е изпращане на снимки, видео или текст с еротично или сексуално съдържание – най-често през мобилни телефони, но може да бъде и през определени сайтове като лични съобщения. Най-често това се прави между двойка момиче и момче, които имат близки отношения. Но при раздор между двойката понякога получените като признак на доверие материали могат да бъдат качени от партньора в интернет или разпространени сред други връстници с цел отмъщение.

 

Съвети:

Ако разберете че детето Ви е предоставило на друг свои не много прилични снимки или видеоматериали, трябва спокойно да поговорите с него за:

 • уважението към собственото тяло и личност;

 • доверието – до къде може да стига и на кого може да има доверие;

 • вината – да не се чувства виновно, че доверието му е предадено – вината е у другия;

За съвет може да се обърнете към консултантите на БЛОБ.

 


Последвайте ни в Google News

 

Още новини от Връбница, София

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати