Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Общественици: Терзиев е софийският Пеевски, който прави каквото си иска в града, погазвайки закони

Общини

Общественици: Терзиев е софийският Пеевски, който прави каквото си иска в града, погазвайки закони

Общественици: Терзиев е софийският Пеевски, който прави каквото си иска в града, погазвайки закони - Tribune.bg
Снимка:
Ще се проведе нов конкурс за изграждане на Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк, след като кметът Васил Терзиев прекрати процедурата. 
 
Председателят на журито, одобрило победил - д-р Валентина Иванова, отхвърли посочените от кмета аргументи, че журито е без професионални качества. Тя не приема и другата критика – за липса на интерес от страна на фирмите. Обясни я с неяснотите около отмяната на предишните конкурси. 
 
От фирмата, спечелила конкурса,  обмислят правни действия, за да защитят интересите си. Тази сутрин в Общината е проведена работна среща между представителите на Съюза на архитектите, Съюза на българските художници и Камарата на архитектите. При главния архитект Здравко Здравков са обсъдени възможностите за  продължаване на конкурса за Мемориала. Трите организации са за нов конкурс. 
 
Спирането е заради "критика по отношение стилистичните, архитектурни и конструктивни качества", "липса на достатъчно професионални качества в членовете на журито", "малкия брой участници“. Освен това съвременната обществена функция е в "ярък дисонанс с експонирането на мемориала във вида, в който е бил изграден". А липсата на адекватно вписване в съществуващата градска среда нарушава светостта му. "Възстановяването му по подобие на оригинала ще създаде първо визуална преграда и най-вече пространствен анахронизъм", пише още в мотивите за спирането на конкурса. Затова кметът Терзиев предлага да се проведен нов, подчинен изцяло на съвременния контекст на пространството, подходящо подбрано за експонирането му. А това трябва да стане след широко обществено обсъждане за вписването на паметника в пространството на НДК.
 
"Това решение може да се квалифицира единствено като гавра с паметта на българските герои и усилията на много хора, които три десетилетия се занимават с темата", казва архитект Васил Дончев, ръководител на екипа на спечелилата концепция.
 
"Гавра с последните живи офицери от Царска България, които очакват възстановяването на този паметник.

Участвал съм във всички предишни конкурси, които бяха провалени по различен начин. Сегашният успя да достигне до своя финален етап и да получи архитектурен проект, включително конкурс за изработване на задание. Повече конкурси не гарантират успешен изход.

Всички организцаии, които от 30 години участват в инициативата по възстановяване на този паметник, изказаха категорично одобрение. Убеден съм, че никоя от тях и никой потомък на тези 3300 загинали български мъже няма да се съгласи с решение за неглижиране на този паметник, за преместването му на друго място, за превръщането му в модернистичен мемориал със захаросан вид". 

Архитект Васил Дончев не е съгласен с констатациите от документа за спирането на процедурата. Всичко е направено по процедурата на Общината, казва той.
 
"От възложителя – в лицето на Столична община, е назначено професионално жури. Целият този проблем е на чисто политическо и идеологическо ниво от представителите на управлявалата 45 години България политическа клика и наследниците им, които управляват и до днес, включително Столична община.

Стремим се към възстановяване на българската памет". 

Доказателство за подкрепата на проекта архитект Васил Дончев вижда и в положителните отзиви, след като спечелил конкурса. Обажданията на хората, публикациите в мрежата и съобщенията към него архитект Дончев вижда като "единение в мненията".
 
"В момента провеждаме юридически консултации за процедура по обжалване.

При това управление на общината и при доводите, които то излага, аз съм убеден, че евентуален бъдещ конкурс би бил направен по начин, който няма да доведе до по-добър успех". 

Кметът на София Васил Терзиев обясни в социалните мрежи, че прадядо му, Илия Иванов, е бил участник в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Припомня, че е бил е пленяван, раняван, изгубил е съпруга и дете… Такава, каквато е била семейната история на хиляди други български семейства. И затова заинтересованите от връщането на паметника до НДК не трябвало да се съмняват, че паметта на загиналите войници в Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война нямало да бъде почетена. Но според Терзиев, трябвало да има "осъзната дискусия за историята ни като общество". А разговорът трябва да е аполитичен. 
 
Борис Станимиров обаче смята, че разговорът е именно политически. Той е председател на Съюза на възпитаниците на Военните на Н.В. училища. В отговор на настоятелните ни позвънявания, през социалните мрежи Станимиров пусна дълъг списък от хора, от които според него трябва да търсим отговори. В списъка са Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов, които са предложили и наложили Терзиев за кмет. Общинските съветници на София от ГЕРБ-СДС, БСП, "Синя София", ВМРО, президента, министъра на отбраната. 
 
Станимиров казва, че Васил Терзиев няма "историческата култура, моралния интегритет и личностния капацитет да разбере, че възстановяването на паметника на Първи и Шести полк не е въпрос на градоустройствени решения", а на "възстановяване на поругана памет". "Този човек е един софийски Пеевски, който си прави каквото си иска в града, погазвайки закони, решения на Върховния съд, собствените си публични обещания, а вече и решения на СОС“, пише Борис Станимиров.
 
Доктор Валентина Иванова, също от Съюза на възпитаниците на Военните на Н.В. училища, но и председател на журито, класирало проекта казва, че решението за състава му е единствено на кмета на София.
 
"Това е първата успешна процедура от 35 години насам. Спирането й е неприятна изненада. Не разбирам мотивите на кмета. Защо той решава еднолочино, че ще спре една много дълга процедура в края на пътя й?!"
 
Именно спирането на конкурсите на различни етапи през години е демотивирало от участие в обявените нови и нови, казва доктор Валентина Иванова.
 
"Хората са отчаяни, дори и проектантите. Не вярват, че тяхното усилие ще бъде оценено и реализирано.

Но аз се надявам, че този конкурс ще бъде доведен до края, защото има всички законови предпоставки за това.

Екипът, който е спечелил, е в правото си да обжалва. Надявам се, че кметът ще преосмисли решението си". 

Петър Велчев от Съюза на военноинвалидите, който също е в журито на конкурса,   няма обяснение за спирането на етап, който от 35 години не е достиган. 
 
"Но въпросът е изключително политически. Естетически е добре, финансово също е добре.
 
Преместването му е абсолютно несъстоятелно. Той е съобразен с околната среда.
 
Кощунство е да се започва пореден конкурс. Изключително съм разочарован от това, което прави Васил Терзиев". 
 
Заради спирането на конкурса патриотични организации се заканиха да протестират този четвъртък пред Столичната община. Съветниците на ГЕРБ-СДС пък оцениха действията на кмета Терзиев като обидни и отново поискаха оставката му. Общинските съветници от "Синя София" настояха кметът Васил Терзиев да отмени решението си за прекратяване процедурата. Но запознато обясниха пред БНР, че това може да стане само по пътя на обжалването на процедурата. В случая това се прави през КЗК.

Последвайте ни в Google News

 

Етикети скандал
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати