Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. София
  4. Павел Койчев и Мирослав Боршош откриват скулпторна композиция „Водна Паша“ в Южния парк

Общини

Павел Койчев и Мирослав Боршош откриват скулпторна композиция „Водна Паша“ в Южния парк

Павел Койчев и Мирослав Боршош откриват скулпторна композиция Водна Паша в Южния парк - Tribune.bg

Скулптурна композиция "Водна паша" на Павел Койчев се състи от шестте фигури – пастир и овце, в които е вложена библейска символика. Фигурите са изработени от месинг и тежат общо 2,165 тона. Главната фигура е висока 4,4 метра, 4 м от които над водата.

МС кани журналисти да снимат влаковете с бежанци. Боршош: Срам, те не са мигриращи животни

Столичен общински съвет одобри разполагането на композицията в градска среда със свое решение през ноември 2020 година. Идеята за поставянето на мащабно произведение на световнопризнатия наш творец беше подкрепена от много обществени фигури и личности от артистичния свят, от Съюза на българските художници, от екипа на Софийската градска художествена галерия. Проектът беше одобрен от Експертно-художествения съвет към Столична община.

Зам.-кметът на София Мирослав Боршош разрешил лампите на паметника с шмайзера да угаснат в навечерието на 22 септември

Павел Койчев е роден на 30 май 1939 г. в София. Завършва Художествената гимназия, а след това и специалност „Декоративно монументална скулптура“ в Художествената академия. Първата му самостоятелна изложба е през 1982 г. в София. Участва в проекта „Световни художници в края на хилядолетието“ в Ню Йорк през 1999 г. През 2002 г. и 2012 г. е сред творците, представящи България на Международното биенале във Венеция. От 2008 г. негови творби са постоянно изложени в парк-галерия „Оригиналите“ в село Осиковица. Негови скулптури са притежание на Националната художествена галерия, на Софийската градска галерия, на градските галерии в Пловдив, Добрич, Варна, Стара Загора, Кърджали и Плевен, както и на частни колекции в множество европейски държави. Досега в София са поставени две скулптури на автора – пред сградата на общински културен институт Дом на културата „Красно село“ и пред Американското посолство. За изложбата си „Градината на тревата“, представена в галерия „Райко Алексиев“, Павел Койчев получи през 2019 г. Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата в раздел „Визуално-пластични изкуства“. 

 


Още новини от София

Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати