Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. София
  4. Президентът може да опрости задълженията за винетки на хората от Пролеша

Общини

Президентът може да опрости задълженията за винетки на хората от Пролеша

Президентът може да опрости задълженията за винетки на хората от Пролеша - Tribune.bg
Снимка:

ROADNEWS.BG

Всички държавни институции потвърдиха, че за дълговете за винетки хората от Пролеша нямат никаква вина. И министърът на регионалното развитие Иван Шишков, и премиерът Гълъб Донев, обаче заявиха, че няма законова процедура, по която да бъдат опростени тези задължения, което не е истина.

Има процедура, съгласно която президентът Румен Радев може да опрости тези вземания. Тя е разписана в Конституцията. В чл.98 точка 12 от основният закон е казано:

„ПРЕЗИДЕНТЪТ ОПРОЩАВА НЕСЪБИРАЕМИ ДЪРЖАВНИ ВЗЕМАНИЯ“

По този текст всички досегашни президенти Жельо Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов, Росен Плевнелиев са опрощавали дългове към държавата на хора в нужда, и на такива с неправомерно наложени санкции. Това е честа практика на президентската администрация. Може би и сегашният държавен глава Румен Радев е прилагал чл. 98 т.12.

Това правомощие на Президента не случайно е включено в Конституцията. Законодателят е дал право на държавния глава, за се облекчат финансово притеснени граждани, които по обективни причини имат задължения към държавата и не могат да ги погасят. Това е един морален акт.

Жителите на софийското село Пролеша нямат никаква вина, че са се доверили на медиите, които са цитирали официални лица, че за тях не са необходими винетки. Затова всички засегнати трябва официално да поискат от Президента да приложи чл.98 т. 12 за тях и да им бъдат опростени неправилно начислените глоби. Може и да бъде изпратена колективна молба.

Това е единствено възможната процедура, по която да се върне справедливостта към абсолютно невинни хора, чийто живот е разбит, защото някой не си е свършил работата.


Последвайте ни в Google News

 

Още новини от София

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати