Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. След МОЧА: Съветници от ПП-ДБ в Пловдив с предложение за преместване на „Альоша“

Общини

След МОЧА: Съветници от ПП-ДБ в Пловдив с предложение за преместване на „Альоша“

След МОЧА: Съветници от ПП-ДБ в Пловдив с предложение за преместване на Альоша - Tribune.bg
Снимка:

Те настояват това да стане до края на 2024 г.

Общинските съветници Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на „Продължаваме промяната - Демократична България”, внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската армия „Альоша” да бъде преместен в срок до края на 2024 година в Музея на социалистическото изкуство. Това съобщиха от пресцентъра на ДСБ във Фейсбук.

„Смятаме, че чрез този акт общинското ръководство ще покаже уважение към българската история, националното достойнство и към жертвите на тоталитарния комунистически режим. С цел възстановяване на историческата истина - а именно, че Червената армия е окупатор на България и обръщайки се към националното достойнство, завещано ни от епохата на българското Възраждане, предлагаме Альоша да бъде преместен от върха на хълм Бунарджика“, пишат те в съобщението.

Предложението включва още осъществяване на архитектурен конкурс за реновация, облагородяване и реставрация на пространството на върха на хълма, така че мястото да се превърне в приятно градско пространство, подходящо за разходка, културни и спортни събития.

Очаква се предложението да влезе в дневния ред на Общинския съвет в града на тепетата за сесията на 17 януари.

Ако предложението бъде прието, кметът на града Костадин Димитров трябва да разпореди преместването на паметника до края на годината.

Паметникът на Съветската армия „Альоша“ е гранитна статуя с височина 10,5 м, която се издига на върха на хълма Бунарджик. Открит е официално през 1957 година. Изобразява изправен съветски войник, държащ картечен пистолет "Шпагин" с цевта надолу. Прототипът на статуята е руският войник от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов. Скарлатов е едва 19-годишен, когато стъпва в Пловдив през 1944 г. През 1982-ра, почти 40-години по-късно, той се завръща в града и е удостоен със званието званието почетен гражданин. Неговата дъщеря също е посещавала страната по покана на пловдивчани.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Альоша, ПП, ДБ
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати