Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Търси се директор на приютите за кучета на „Екоравновесие“

Общини

Търси се директор на приютите за кучета на „Екоравновесие“

Търси се директор на приютите за кучета на Екоравновесие - Tribune.bg
Снимка:

Ще бъдат вдигнати заплатите на служителите

Тече конкурс за нов директор на „Екоравновесие“, първият конкурс завърши без кандидат, съобщи заместник-кметът на София по финанси Иван Василев при проверка на ремонта на общинската клиника за кучета „Връбница“. 

Ръководството на общинското предприятие „Екоравновесие“ беше сменено в началото на февруари, след като екип на Столичната община се запозна с тежкото състояние на общинските приюти, свързано с недопустимия начин на отглеждане на безстопанствените кучета, лошите условия за работа на хората и неясното финансово състояние. Тогава за временно изпълняващ длъжността на общинското предприятие беше назначен Димитър Димитров. 

„Гражданите, доброволците и неправителственият сектор имат отношение към тази тема. Призовавам всеки, които има решение за подобряване на условията за отглеждане на кучетата в приютите, нека да кандидатства, защото само по този начин се показва ангажираност, а липсата на кандидати говори за друго. Насърчавам хората, които наистина милеят за разрешаването на този проблем, да кандидатстват и да поемат управлението на общинското предприятие „Екоравновесие“ и да подобрят условията на кучетата“, каза днес заместник-кметът по финанси и здравеопазване Иван Василев. Г-н Димитров се справя отлично, но той е временно изпълняващ длъжността, добави той, цитиран от БТА. 

В общинската клиника за кучета „Връбница“, която е част от „Екоравновесие“, има много натрупани проблеми през годините, каза още Иван Василев. „В бюджета за 2024 г., който беше подкрепен от общинските съветници, има увеличение на парите за „Екоравновесие“ – 4 милиона и 300 хиляди лева ще бъде бюджетът на общинското предприятие за тази година. 1 136 000 повече от миналата година, а 800 000 лева ще отидат директно за подобряване на условията в клиниката и в приюта. Вече има чувствително подобрение на условията, има ремонтни дейности за подобряване на условията, при които живеят кучетата, каза още заместник кметът по финанси и здравеопазване.  

„В общинската клиника за кучета „Връбница“ заварих лекари с дългогодишна практика, които получават 1400 лева заплата. Второ, има една изключително занемарена материална база, която 20 години не е пипана, с ръждясали решетки и ламарини, които са опасни както за работещите в предприятието, така и за кучетата. Третото е развалената комуникация между „Екоравновесие“, гражданите и доброволците“, каза временно изпълняващият длъжността директор на „Екоравновесие“ Димитър Димитров. 

Ще увеличим заплатите на служителите, за да бъде привлекателно място за работа, каза още Димитър Димитров. „Ежедневно сме в контакт с гражданите и доброволците, за да намерим добри решения и да има диалог, за да подобрим условията за всички кучета в приютите на „Екоравновесие“. Подобряваме условията за кучетата в приютите, защото това е проблем, който дълго време е неглижиран“, посочи той. 

Димитър Димитров припомни, че „Екоравновесие“ има три приюта – в Горни Богров, в Сеславци и в „Слатина“, като най-големият е приюта в Горни Богров. В тях са настанени около 1500 кучета. Ремонтът на клиниката във „Връбница“ е на стойност около 45 000 лева, финансирането е от бюджета на предприятието. Искаме да реновираме клиниката, да стане една нормална клиника, в която да идват ветеринарни лекари, които да работят в нормални условия, заяви Димитър Димитров. 

В клиниката кучетата се лекуват и кастрират. „Екоравновесие“ прибира бездомните кучета от улиците на София, като по този начин осигуряваме безопасността на гражданите. После кастрираме и ваксинираме кучетата, храним ги. Ограничаваме заразите в София, предвид че „Екоравновесие“ събира и мъртвите животни, които са между 200 и 300 всеки месец, независимо дали са гълъби, котки, кучета, включително и коне“, добави Димитър Димитров. Той обясни, че кучетата, които влизат в клиниката на приюта, са с неясен здравен статус, за февруари от 1500 кучета има 12 починали. Капацитетът на приютите в момента е пълен. 

Периферните райони на София, където има единични къщи, са проблемни като брой на бездомните кучета, каза още Димитър Димитров. Той призова хората да кастрират кучетата си и припомни, че кастрацията, ваксинацията, издаването на паспорт и чипирането са напълно безплатни. За бездомните котки „Екоравновесие“ няма правомощия да реши проблема с увеличаването на тяхната популация, отбеляза още Димитър Димитров. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати