Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Терзиев ще прави нов конкурс за възстановяването на Войнишкия паметник, обяви го за „спорен“

Общини

Терзиев ще прави нов конкурс за възстановяването на Войнишкия паметник, обяви го за „спорен“

Терзиев ще прави нов конкурс за възстановяването на Войнишкия паметник, обяви го за спорен - Tribune.bg

Вечерта във вторник, кметът на София Васил Терзиев обяви във Фейсбук, че той е взел решението за прекратяване на настоящата процедура за възстановяването на Войнишкия паметник пред НДК. Реакцията на кмета дойде часове след избухването на огромен скандал и поставянето под въпрос на правото на наследник на комунисти да бави възстановяването на паметник, разрушен от роднините му.

„Преди местните избори започнал четвъртият пореден конкурс за възстановяване на Войнишкия паметник в пространството пред НДК. Този паметник е обект на много спорове и е пример за необходимостта да водим осъзната дискусия за историята ни като общество“, пише Терзиев въпреки че не става ясно какви спорове се водят за точно този паметник и в кои кръгове изобщо темата е спорна.

„Вярвам, че можем да направим това в съгласие. Без съмнения в легитимността на конкурса, без напрежения между общности. Без да си противостоим, а като се обединим в почитането на паметта на всички жертви, които сме дали като народ“, продължава той.

Терзиев коментира, че паметникът, разрушен от комунистите, имал „специално, лично значение“ за него, защото имал прадядо, Илия Иванов, който е бил участник и в трите войни - Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война. Прадядото бил взет като военнопленник, две години е работил на строежа на шосето между Драма и Кавала, а междувременно умират и жена му, и детето му.

Терзиев обещава да се проведе нов конкурс с „уважавани урбанисти, архитекти, художници, скулптори, историци, социолози, професионални организации, сдружения на гражданите“.

„Започваме работа с професионалните организации и стартираме още този месец със среща за обществено обсъждане на проведените през годините конкурси и слабостите и грешките, които е наложително да поправим. Благодаря за инициативата за такава среща на Съюза на архитектите в България. Ще положим усилия възможно най-много творци да се включат с проекти в следващия конкурс. Ще търсим различните гледни точки и ще стъпим на данни и анализи на общественото мнение. Ще направим всичко необходимо целият процес да бъде отворен и публичен, защото ще говорим за история и наследство, за изкуство и многообразие, за това откъде идваме и къде искаме да стигнем като общество. И преди всичко ще проведем честен, аполитичен разговор - защото и миналото, и бъдещето ни го изискват“, завършва кметът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати