Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Установиха замърсяване на морето след аварията на ПСОВ „Албена“

Общини

Установиха замърсяване на морето след аварията на ПСОВ „Албена“

Установиха замърсяване на морето след аварията на ПСОВ Албена - Tribune.bg
wikipedia.org

Наличие на „чревни ентерококи“ и „ешерихия коли“ в морето при пункт Кранево – централен и пред снек-бар Казабланка, са отчели инспекторите от РЗИ-Добрич, съобщиха от инспекцията за БНР.  Препоръката е да се ограничи къпането в района на аварията, поради наличие на установено локално краткотрайно замърсяване на водата.

Взетите проби от пункт Албена и пункт Кранево – юг отговарят на здравните изисквания по показателите и водата може да се ползва за къпане, съобщават от инспекцията.

Резултатите са от взети за изследване проби от морските води на 21.06.2024 г. както от района на аварията - „Кранево-централен“, така и от съседните на аварията зони за къпане – „Албена“ и „Кранево-юг“ и са били изследвани по микробиологични показатели „ешерихия коли“ и „чревни ентерококи“ от РЗИ-Добрич.

Днес 23.06.2024 г. е извършено ново пробовземане, като на 25.06.2024 г. предстои също да бъде извършено пробовземане по планирания за сезона за къпане график.

РЗИ Добрич ще осъществи учестен мониторинг на „ешерихия коли“ и „чревни ентерококи“ в района на аварията с цел проследяване на показателите и установяване на състоянието на водите за къпане в района до тяхното подобряване в съответствие с изискванията на Наредба № 5 от 30 май 2008 г. за управление на качеството на водите за къпане, като своевременно ще информира обществеността за установените резултати.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати