Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Варна
  4. Във Варна има 18 болници, 10 са частни

Общини

Във Варна има 18 болници, 10 са частни

Във Варна има 18 болници, 10 са частни - Tribune.bg
Снимка:

Столичната болница „Св. София" има намерение да отвори нова база с 500 легла във Варна. Има ли нужда в региона от такава клиника, колко са болниците сега, кой ще работи в нея и защо новите болници не спират да се роят, от сайта Clinica.bg разговарят с проф. Петко Маринов. Той е представител на частната болница „Еврохоспитал" във Варна и е декан на Факултета по фармация при Медицински университет – Варна.

- Проф. Маринов, има ли във Варна частни болници?

- Във Варна в момента има 10 частни болници, тоест от 18 съществуващи болници в града – повечето са частни. Вярно е, че трите най-големи болници във Варна са държавни – УМБАЛ „Св. Марина", която е втората най-голяма болница в България, „Св. Анна" – бившата окръжна, и ВМА-Варна. Но в града съществуват и 10 частни болници, от които две са многопрофилни, а останалите са специализирани за активно лечение, както и за рехабилитация.

- Предполагам, че в областта има още болници?

- Да, има още две – в Девня и в Провадия. За Варна като област болниците са 20, от които 10 са частни. Истината е, че ние нямаме толкова голяма частна болница, каквато предлага д-р Христо Мазнейков, но правилният въпрос е дали имаме нужда.

- И какъв е отговорът – имате ли нужда?

- Според официалните становища на БЛС, РЗИ и РЗОК такава нужда няма, след като данните показват използваемост на легловия фонд от около 50%. Така че решението трябва да бъде взето на базата на становището на компетентните институции във Варна, защото те най-добре знаят какви са потребностите на гражданите на местно ниво.

- И все пак вие сте част от този град, а и сте частен инвеститор в здравеопазването му, какво е вашето виждане – има ли потребност от нова голяма болница и има ли в момента достъп до качествени медицински услуги?

- На база на обективните данни на компетентните институции, се вижда ясно, че няма такава потребност.

На втората част от въпроса – имат ли достъп гражданите до високоспециализирана и качествена медицинска помощ, отговорът е да. Не бива да забравяме, че Варна е университетски град и трите най-големи болници обучават не само студенти по медицина, но и специализанти и те са ковачницата на кадри основно за региона. А УМБАЛ „Св. Марина" освен, че е втората по големина в страната, е и най-високотехнологичната, затова се дава като пример за европейска болница. Имаме и и редица специализирани болници за онкологични заболявания, АГ, очни, хирургически, за рехабилитация. Вероятно има някои варненци, които търсят медицинска помощ помощ в София, но и много пациенти от други области търсят и намират помощ във Варна. Зависи от предпочитанията на пациентите. Във Варна работят десетки пъти повече хабилитирани лекари и специалисти, отколкото може да предложи д-р Мазнейков в една нова болница в града.

- Имат ли избор къде да работят медицинските специалисти във Варна или са превърнати в „крепостни селяни"?

- Не мога да кажа, че има такава практика, аз лично не знам за такива случаи. Мисля, че който е поискал да си смени работното място, го е направил. Медицинските специалисти в града имат право на избор къде да работят.

- А има ли дефицит на кадри във Варна?

- Въпросът с кадрите е актуален и то не само за Варна. Въпреки, че това е един от университетските градове и тук има недостиг. Самият факт, че в системата работят хора на пенсионна възраст, го показва. И една от причините за това е, че завършващите в България студенти по медицина намират своята реализация в чужбина. Така че „глад" за специалисти има и който се появи на пазара на труда ще намери начин да се реализира.

- Как ще се отрази на този „глад" появата на една нова болница с 500 легла?

- Заявката е в новата болница да работят 600 души, от които голяма част ще са лекари, трудно ми е да си го представя, но вероятно ще се обезлюдят други болници. А това, че тук ще дойдат да работят един или два дена в седмицата лекари от София едва ли решава проблема и не това е начинът за предоставяне на качествени медицински услуги. Според мен е порочна практика разкриването на втора база, защото така заобикаляме ЗЛЗ, където процедурата за нова болница е доста по-трудна. Най-лесният начин да се получи веднага разрешение за работа е чрез нов адрес.

- Защо е това безкрайно желание на частните инвеститори да разкриват нови болници, толкова ли е печелившо?

- „Еврохоспитал" е най-голямата частна болница във Варна, има 80 легла и мога да кажа, че дейността е свързана с много трудности. Ако ръководството трябва да поддържа добра база, то трябва непрекъснато да инвестира в развитието на тази болница. Когато има заявка за разкриване на нова болница обикновено в нея се предвижда извършване на „печеливши дейности".

- Трябва ли да оставим болничният пазар да се развива по този необуздан начин, по който се случва в момента или трябва да има работеща регулация?

- Регулация има и в момента, мисля, че отварянето на нова болница в последните години до голяма степен става чрез съдействието на лобита. По каналния ред, ако тръгне някой да прави болница, едва ли ще се получи.

- Тоест, регулация има, но не важи за всички?

- Можем да кажем, че регулацията позволява да се заобикаля ЗЛЗ по някакъв начин. Явно хората, които са успели, са намерили начин.

- Но така ли трябва да бъде – да има двоен аршин?

- Разбира се, че не трябва. Мисля, че е безсмислено да се създават нови структури. Ние сме на едно от първите места в ЕС по активни легла, а използваемостта показва, че 50% от тях стоят празни. От друга страна липсата на здравни кадри – лекари и медицински сестри, да не говорим за помощен персонал като санитари, е голям. Тоест, от една страна имаме анализите на регионалните здравни институции за липсата на необходимост от нова болница, от друга дефицит на кадри, и въпросът е защо и как една такава голяма болница ще функционира.

- Това е така, но каква е рецептата, за да спре отварянето на болници, от които очевидно нямаме нужда и то при условие, че имаме законодателство, което не е лошо, но се заобикаля? Какъв е полезният ход в това положение и какви ще са последствията, ако нес е направи?

- Това е добър въпрос с много труден отговор. Мисля, че това, което е регламентирано в ЗЛЗ е правилно и за да се получи разрешение за нова болница, министърът не трябва да гледа в тавана, а да следва процедурата със становища от РЗОК, РЛК, РЗИ, НЗОК, ИАМН. При положителни становища отвсякъде министърът дава разрешение, но когато и където има отрицателни становища на регионално ниво, процедурата трябва да бъде спряна.

- Бихте казали на хората, които ще вземат крайното решение?

- Да спазват процедурите в закона.


Последвайте ни в Google News

 

Още новини от Варна

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати