Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Още 700 кг от опасния спанак ще бъдат унищожени

Общество

Още 700 кг от опасния спанак ще бъдат унищожени

Снимка:

Изтеглен е от търговската мрежа

Продължават проверките на Агенцията по безопасност на храните след съмненията за спанак в търговската мрежа, примесен с листа от отровното растение татул. До откриването на опасния спанак се стига, след като мъж и жена получават хранително натравяне. Двамата са в стабилно състояние. БАБХ реагира незабавно. Цялото количество, разпространено в търговската мрежа, е изтеглено, съобщи за БТВ д-р Анелия Цонева, директор на областната дирекция на БАБХ в Търговище.

„Междувременно извършваме проверки и в другите хранителни обекти в града”, допълни тя. 

Производителят на спанака е Ивайло Малджански, който го отглежда в село Златитрап, Пловдивско. Мъжът е категоричен, че не знае как опасното растение е попаднало в пакетите със спанак. Производителят сам е пакетирал спанака.

„Обектът, в който се почиства и пакетира този спанак не е регистриран по реда на Закона за храните. Води се нерегламентиран обект, той не е бил в системата на контрол", обясни пред Нова ТВ началникът на Дирекцията "Контрол по храните" към БАБХ Кремена Стоева.

В момента е спряна беритбата до изясняване на ситуацията. Земеделският производител каза, че има над 700 кг от спанака, които са под възбрана в склада му и които предстои да бъдат унищожени и нито един пакет от него няма да достигне до търговската мрежа.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив