Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. „Булгаргаз“ уведоми „Боташ“, че не може да плаща. Официално е поискано предоговаряне на споразумението

Парите

„Булгаргаз“ уведоми „Боташ“, че не може да плаща. Официално е поискано предоговаряне на споразумението

Булгаргаз уведоми Боташ, че не може да плаща. Официално е поискано предоговаряне на споразумението - Tribune.bg
Снимка:

На 4 юли тази година "Булгаргаз" е изпратил официално предложение до "Боташ" за предоговаряне на споразумението (между двете компании за достъп до терминали за втечнен газ и пренос - бел. ред.) с приложен към писмото проект на допълнително споразумение. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в парламента. По думите му проектът съдържа предложение за изменение, което е съобразено с текущите пазарни нива на предоставените от "Боташ" услуги в региона с цел на запазване на финансовата стабилност, както и на част от предимствата на споразумението - а именно за обезпечаване на сигурността и диверсификацията на доставките.

Служебният енергиен министър уточни, че в предложението на "Булгаргаз" до "Боташ" е предвидена оптимизация на резервирания капацитет, намаляване на цените за заплащаната услуга, структуриране на ценообразуването на постоянни и променливи компоненти на заплащане, възможност за едностранно прекратяване на споразумението от страна на "Булгаргаз", както и прехвърлянето на правата на трети страни в пълен обем. До края на юли Малинов се надява процесът по предоговаряне на споразумението да завърши.

В писмото българският обществен доставчик "Булгаргаз" е уведомил "Боташ", че при настоящите финансови условия на споразумението не е в състояние да продължава да изпълнява своите финансови ангажименти и този капацитет, който е резервиран. Поради тази причина дължимите плащания за юли не са извършени, добави служебният министър на енергетиката. Той посочи, че над 2 млн. мегаватчаса природен газ, които са собственост на "Булгаргаз", се съхраняват в момента в Турция. До юли българският обществен доставчик е изплащал договорения капацитет, съгласно споразумението. За юни е заплатено с 12 млн. лева по-малко, съгласно отстъпка, която е направена от страна на турската компания, докато за юли българското дружество не е изплатило нищо поради невъзможност.

Служебният министър на енергетиката ще предостави в секретното деловодство на парламента всички параметри на предложението, което е направено от "Булгаргаз" към "Боташ" и депутатите ще имат възможност да получат информация относно финансово-икономическите условия, които са предложени в него. Малинов изрази готовност предложението да бъде обсъдено с народните представители.

Веднага след входирането на предложението на "Булгаргаз" с проекта на допълнително споразумение към "Боташ", българският служебен министър на енергетиката е изпратил и официално писмо до турския си колега за ускоряване на процеса по предоговаряне, като в него Малинов е изразил желание той да приключи до края на юли. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати