Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. "Виваком" ще обжалва решението на КРС за цените на каналната си мрежа

Парите

"Виваком" ще обжалва решението на КРС за цените на каналната си мрежа

Виваком ще обжалва решението на КРС за цените на каналната си мрежа - Tribune.bg
Снимка:

"Виваком" ще обжалва решението на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) от 1 юни, което забранява на компанията да прилага новите си, с 25.3% по-високи цени от 1 януари 2023 г. за достъп до и/или съвместно ползване на каналната си мрежа, и да върне цените, които бяха в сила към 31 декември 2022 г., става ясно от позиция на компанията, изпратена до медиите.

"Решението е безпрецедентна намеса на български регулаторен орган в силно конкурентния пазар за достъп до пасивна инфраструктура, необходима за изграждане на телекомуникационни мрежи", изтъква телекомът.

Решението на КРС подлежи на предварително изпълнение и може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Административен съд София-град, а самото решение може да се оспорва в 14-дневен срок в същия съд. От телекома посочват, че ако решението не бъде спряно, ще претендират за обезщетение за понесените вреди.

Ето и пълният текст на официалното становище на компанията:

Считаме, че решението на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) от 1 юни 2023 г. е безпрецедентна намеса на български регулаторен орган в силно конкурентния пазар за достъп до пасивна инфраструктура, необходима за изграждане на телекомуникационни мрежи.

В началото на 2023 г. "Виваком" повиши цените за достъп до каналната си мрежа. Увеличението се основава на процента на инфлация и е приложено в съответствие с общите условия на "Виваком", както и с приложимото законодателство. Увеличението е напълно основателно. Това е първата промяна на цени за достъп от страна на Vivacom през последните 12 години, като индексацията е значително по-ниска от натрупания за този период процент на инфлация. Независимо от гореизложеното, КРС реши, че това увеличение е неоснователно. Ние категорично се противопоставяме на това решение и ще използваме всички налични правни средства, за да го оспорим.

Решението на КРС е незаконосъобразно. То води до ценова регулация, която съгласно законодателството на ЕС в областта на телекомуникациите не може да бъде наложена, без преди това да бъде извършен пазарен анализ и да бъде доказано, че съответният оператор притежава значително пазарно предимство.

Решението на КРС е дискриминационно. Регулаторът се е фокусирал единствено върху "Виваком" и е пренебрегнал факта, че няколко конкурентни оператори начисляват по-високи цени за достъп, както и че другите участници на този пазар притежават повече от 50% от тази пасивна инфраструктура. Този дискриминационен подход поставя под съмнение независимостта на секторния регулатор и подкопава и без това ниското доверие на международните инвеститори в България.

Ако изпълнението на решението на КРС не бъде незабавно спряно от съда, то ще причини значителни икономически вреди на "Виваком" и в същото време ще постави конкурентите на телекома в по-благоприятна пазарна позиция. Vivacom ще обжалва това решение и ще поиска от съда изпълнението му да бъде спряно. В противен случай, "Виваком" ще претендира и за обезщетение от КРС за понесените вреди.

Призоваваме регулатора да оттегли това решение и да предотврати негативните последици, които то би причинило на икономиката и инвестиционната среда в страната.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Виваком, КРС
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети