Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. "ВМЗ-Сопот" ЕАД не е сключвал договор за производство на 155-мм снаряди

Парите

"ВМЗ-Сопот" ЕАД не е сключвал договор за производство на 155-мм снаряди

ВМЗ-Сопот ЕАД не е сключвал договор за производство на 155-мм снаряди - Tribune.bg
Снимка:

"ВМЗ-Сопот" ЕАД не е сключвал договор за производство на 155-мм снаряди, съобщават за БТА от Министерството на икономиката и индустрията, принципал на дружеството.

След решение на парламента от 6 юли  - в деня на посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски, ВМЗ "Сопот" се ангажира да продаде стари снаряди на Украйна с изтекъл или скоро изтичащ срок на годност, като в замяна ще произведе нови за складовете на българската армия, което означава, че със сигурност не става дума за 155-милиметрови снаряди.

Вчера, в публикация на в. "Файненшъл таймс" бе съобщено, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън се стреми да увеличи доставките на важни боеприпаси за Украйна, за да подкрепи нейната контраофанзива срещу руските окупационни сили.

Британският всекидневник отбелязва, че САЩ вече са сключили сделки с България и Южна Корея за доставка на 155-милиметрови снаряди за Украйна.

"ВМЗ са произвеждали такива снаряди, но в такива бройки, които са по-скоро за тестове. Надали има и 500 снаряда, които са произведени, тестовете са успешни, има техническа възможност да произвеждаме, но до момента няма серийно производство", отбелязва министърът на отбраната Димитър Стоянов пред БНР през март тази година. Той допълва, че към МО е единствено компанията ТЕРЕМ, която също не произвежда боеприпаси с натовски стандарти.

"При посещението на комисаря Тиери Бретон беше демонстрирана способността на предприятията да произвеждат 155-милиметрови снаряди по натовски образец. Имаме такива способности, количествата са ограничени. Две частни фирми са заявили, че произвеждат 155 мм снаряди. Това са частни контракти, нямаме информация за сделките", коментира още министъра на отбраната тогава.

В средата на март ЕС одобри схема, по която на Украйна ще бъдат доставени 1 милион 155-милиметрови снаряди, които имат по-голяма унищожителна способност. Държави, което разполагат със запаси, ще могат да ги изпратят, като бъдат компенсирани за това от общ европейски фонд.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети