Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. „Всички позиции са кът“: Липса на кадри по морето и отново „внос“ на работници от трети страни

Парите

„Всички позиции са кът“: Липса на кадри по морето и отново „внос“ на работници от трети страни

Всички позиции са кът: Липса на кадри по морето и отново внос на работници от трети страни - Tribune.bg
Снимка:

27 хиляди работници се търсят спешно за работа в Бургаско. Според проучване за нуждата от работна ръка на Института за пазарна икономика, Бургас е на първо място списъка с областите, където има липса на работници. София е на второ място с недостиг от 26 700 души, на трето е Варна - 25 800 работници и Пловдив на четвърто с 18 900 души.

Профилът на търсенето е изключително разнороден, като в много области водещ е туризмът, търговията и транспорта. В навечерието на новия туристически сезон, работодатели в туризма по Южното Черноморие са притеснени за обезпечаването на обекти с персонал.

Само за курортния комплекс „Слънчев бряг” са необходими 200 хиляди работници, за да бъде обезпечено нормалното протичане на летния туристически сезон. В навечерието на лятото хотелиери и управители на ресторанти трескаво търсят кадри и въпреки увеличените заплати, такива и то подготвени няма. Отново ще се наложи внос от трети страни, но това са нискоквалифицирани работници, които не могат да поемат обслужването на туристите.

С всяка година проблемът с липсата на работна ръка се задълбочава. Особено в курортите. „За мен лично липсата на кадри е най-големият проблем в туризма. Много обекти преди няколко години не отвориха, защото имаха липса на кадри. Не можеха да си намерят персонал. Тази година пак търсим изключително много - камериерки квалифицирани готвачи, което е изключително трудно, спасители, охрана, сервитьори и бармани. Абсолютно всички позиции са кът и много трудно се намират за съжаление. В „Слънчев бряг” работят около 200 хиляди човека и всяка година ние трябва да ги търсим, за да започнат работа, което е изключително сложно”, обяснява пред Нова телевизия хотелиерът Десислава Николчева.

Целогодишно работещ ресторант в Поморие не е подминат от проблема с назначаването на квалифицирани кадри. „Няма позиция, няма място, където да не се търсят персонали. Това дали ще са кухненски работници, дали ще са хора в сферата на сервиза, бармани, навсякъде се търсят персонал”, посочи  управителят на ресторант Георги Драгнев.

Кадри търсят и концесионери на плажни ивици. И за обслужване в крайбрежните заведения и за осигуряване безопасността на летовниците. „Трудно намираме сезонни работници заради сезонността и характера на работата. Спасители за море от години трудно се намират поради много причини. Едно заради сезонността, друго заради голямото психическо натоварване,все пак работим с хора”, казва зам. –председателят на „Сдружение на концесионерите на плажове” Николай Димитров.

Повечето хотели и ресторанти разчитат за наемането на кадри пред Бюрата по труда, на специализирани трудови борси, на ученици и студенти. „Втората ни опция е внос на кадри от чужбина. Все повече фирми за подбор на персонал разшириха своята дейност с подбор на персонал от трети страни. Дори вече от Египет и Непал. Страни, с които сезонността е различна от нашата”, съобщи председателят на Регионалната туристическа камара Бургас, Диляна Цонева.

„Истината е ,че много колеги, както и аз ще се опитаме да внесем работници от чужбина. Например от Киргистан, Узбекистан, но процедурите са изключително тромави, изключително трудни”, обясни Николчева.

„Получаване на разрешителни от сектор „Миграция”. Сроковете са изключително дълги, няма проследимост за тези срокове. След това издаването на визи, което влияе и върху финансовите показатели, в смисъл закупуването на самолетни билети”, допълни Цонева.

И дори да успеят да преминат през продължителната процедура, това при определени позиции, не решава проблемите на работодателите, а напротив задълбочава ги.  „Ние работим с индивидуални клиенти и много трудно можем да се доверим на хора от трети страни. Езиковата бариера, която се получава между клиенти и местния персонал е все по-трудна за преодоляване”, посочи Драгнев.

Заради недостига на работна ръка през това лято работодателите вдигат заплатите, но въпреки това хората с опит и умения са малко. „От порядъка на 10 - 20% в сектор „Туризъм”. Всеки един работодател индивидуално определя нивото на заплащане в зависимост от обекта си, от продължителността на сезона, от капацитета на легловата база или съответно на ресторанта. Не винаги финансовото възнаграждение е определящия фактор, за да бъдат привлечени кадри в туризма”, каза председателят на Регионалната туристическа камара Бургас.

Затова от туристическия бранш смятат, че подготовката на кадри трябва да стане държавна политика и ученици и студенти, подготвящи се в това направление трябва да имат повече практически занятия, за да могат след това да останат на работа .

„Изключително труден го виждам сезона. Даже не знам как занапред ние ще успяваме да работим, защото хайде тази година ще успеем да намерим,ами за следващата? Това не е проблем, който се решава във времето, напротив, той се задълбочава и ние всяка година изпитваме все по-сериозни притеснения по повод откриването на кадри и отварянето на обектите. Както казах преди няколко години, както и миналата година лично аз имам познати, които не си отвориха обектите, защото нямаха персонал”, уточни Николчева.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати