Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. 1000 евро глоба за работа "на черно" в Кипър

Парите

1000 евро глоба за работа "на черно" в Кипър

1000 евро глоба за работа на черно в Кипър - Tribune.bg
Снимка:
пари, евро, банкноти, еврозона

Кипър ще налага 1000 евро глоба за работа "на черно". През тази седмица правителството внася в парламента три законопроекта с мерки за справяне с проблема с недекларираната заетост, като част от политиката за по-добро регулиране на пазара на труда, съобщи социалният министър Янис Панайоту.

Недекларираният труд в Кипър се е увеличил до 13% от работната сила през последната година, в сравнение с 8% преди това, като най-високият му дял е в строителството – 25%, съобщи министърът на труда Янис Панайоту. Тенденцията за нарастването му налага спешни и решителни действия, заяви той.

С три нови законопроекта правителството засилва борбата си срещу незаконната заетост.

Предвижда се да се подобри използването на технологии за наблюдение на условията за наемане. Работодателите ще бъдат длъжни да регистрират всички свои служители в специалната електронна информационна система на социалното министерство („Ергани").

Ще бъде засилен и контролът за работата на търсещи убежище и други граждани на трети страни, чието незаконно наемане се увеличава. Чрез свързването на базите данни на службите по труда, социалното осигуряване, миграцията работодателите вече ще имат достъп до актуална информация за статута на пребиваване на чуждестранните работници.

Въвеждат се и по-строги санкции при нарушения. Глобата за фирмите се удвоява от сега действащата и става 1000 евро за всеки незаконно нает.

През април, в хода на подготовката на новото законодателство, социалният министър Янис Панайоту обяви, че близо 10 млн. евро приходи годишно губи Фондът за социално осигуряване в Кипър заради работа без договори и осигуровки.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Кипър
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати