Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. 1103 лв. са нужни на човек, за да живее нормално

Парите

1103 лв. са нужни на човек, за да живее нормално

1103 лв. са нужни на човек, за да живее нормално - Tribune.bg
Снимка:

Поне 1103 лв. е необходимият нетен месечен доход на работещ, за да може да покрие разходите за издръжка - храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт, изчислиха от КНСБ. Брутната заплата за издръжка на човек, която включва данъци и осигуровки, е 1421 лв. От декември миналата година издръжката за живеещ сам работещ човек се е вдигнала с 56 лв.

Доходите на двамата работещи и едно дете до 14 г., трябва да са по 1279 лв. брутна работна заплата на всеки, за да може семейството да живее нормално. Чисто всеки от двамата трябва да получават по 992 лв.

Основните фактори за вдигането на основния доход за издръжка на човек е скокът на цените. От началото на годината петролът се  е вдигнал с 55%, природният газ - с около 5 пъти, цената на електроенергията за бизнеса - с около 4 пъти. Отчита се  ръст на цените на производител в промишлеността с 20% през  септември на годишна база.

По-забележимо нарастване от началото на годината се наблюдава при „Хляб и зърнени храни“ с 4,2%. Общото увеличение на цените на хлебните изделия е с 8,6%, при брашното с 10,1%. „Мляко и млечни продукти“ са се вдигнали с 4,2%, като по-силно изразено е нарастването при групата на сирената (краве и овче) с 5,3%.

„Животински и растителни масла“ нарастват с 16,3%, като само слънчогледовото олио в рамките на девет месеца се повиша с около 30%. Зеленчуците са се вдигнали  с 15,4%, по-осезаемо нарастване се наблюдава при зеле, домати, краставици, картофи -в диапазон от 22-30%. Наред със сезонните зеленчуци чувствително нарастване се наблюдава при зрял фасул - 7,5%) и леща -17,3%.

Повишението на хранителните стоки се отрази върху нарастването на цените на услугите в заведения за обществено хранене, които достигат ръст до 9,4%, показва изследването на КНСБ. По-силно е изразено нарастването в заведения за бързо хранене с 7,6% и кафенета с 14,8%.

Нарастват стоките от първа необходимост, които традиционно присъстват на българската трапеза и имат по-високи нормативни разходи в домакинските бюджети. В България 1,660 млн. души живеят под прага на бедност и са с ограничено потребление, усещането при тях е за по-висока инфлация, отколкото показва общият индекс на потребителските цени, посочват експертите на КНСБ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати