Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. 112 хиляди българи са поискали да сменят пенсионния си фонд

Парите

112 хиляди българи са поискали да сменят пенсионния си фонд

112 хиляди българи са поискали да сменят пенсионния си фонд - Tribune.bg
Снимка:

Финансовите резултати на пенсионноосигурителните дружества, в които събират парите си за пенсия, станаха причина през второто тримесечие на годината над 112 хиляди българи да поискат да сменят своя фонд, сочат данните в анализа на Управление “Осигурителен надзор” на Комисията за финансов надзор/КФН/. Всеки може да прехвърли своята индивидуална партида от един в друг фонд, както и във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване.

При смяната на фонда осигурените прехвърлят и натрупаните по партидите си парични средства до момента от един пенсионен фонд в друг. Тази стъпка правят и младежите, които при започване на първа работа, служебно са разпределени в някой пенсионен фонд, който не харесват и се прехвърлят в друг.

След извършена проверка, общо 91 949 българи, които са подалите заявления между април и юни, са получили разрешение да променят участието си във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване. Общата сума на прехвърлените от тях парични средства в друг пенсионен фонд от съответния вид, е 387 101 979 лева.

През първото тримесечие на тази година общо 95 921 осигурени българи, от пожелалите промяна, са преминали в друг фонд за допълнително пенсионно осигуряване.

Участието във фонд за допълнително пенсионно осигуряване е задължително. То възниква при започване на осигуряване – първа работа, и в зависимост от вида на категорията на упражнявания труд. Всеки има възможност да избере сам своя фонд. Ако не го направи, ще бъде служебно разпределен на случаен принцип.

Личният избор на фонд трябва да направи в срок до три месеца от възникване на задължението за осигуряване като се подаде заявление до пенсионноосигурителното дружество, избрано от осигурения. Информация за регистрираните пенсионноосигурителни дружества можете да се получи на сайта на КФН.

Ако не се направи личен избор, следва служебно разпределение в някой от регистрираните пенсионни фондове, по ред и начин, определени със съвместна инструкция на КФН и НАП.


Етикети българи
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети