Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. 1255 лв. минимална учителска заплата в Бюджет 2020

Парите

1255 лв. минимална учителска заплата в Бюджет 2020

1255 лв. минимална учителска заплата в Бюджет 2020 - Tribune.bg
Снимка:

Горанов: Очакваме укротяване на инфлацията, спад на безработицата до 4% и растеж на БВП от 3.3%

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди на заседание в МС параметрите на Бюджет 2020. Финансовият министър Владислав Горанов представи пред участниците финансовата рамка на бюджета.

„Най-големият приоритет на държавния бюджет остава образованието, инвестицията в човешки капитал: финансирането на дейностите по възпитанието и обучението на децата и учениците е в размер на 2 милиарда 651 милиона, очакваме минималната работна заплата за педагогическите специалисти да стане 1255 лева през 2021 г.“, изтъкна финансовият министър Владислав Горанов.

Владислав Горанов отбеляза, че в сферата на здравеопазването бюджетът расте с почти половин милиард - 498, 5 милиона лв., а пенсиите ще изискват още 590 милиона лева в Бюджета на държавното обществено осигуряване. "Социалните помощи и обезщетенията нарастват консолидирано с близо 200 милиона - 196,1 млн. лв. Програмите, дейностите и службите по социално подпомагане и заетост имат ръст от 116 милиона", каза министърът.

Прогнозният Брутен вътрешен продукт/БВП/ за следващата година се очаква да достигне 126,7 милиарда лева.

„За следващата година се очаква леко забавяне на инфлацията - около 2,1 на сто годишно в сравнение с 2,5 на сто за 2019 г. Основен фактор в тази посока са намаляващи равнища на международните цени на петрола, а в противоречие вътрешните фактори ще способстват за запазване на инфлацията“, уточни министърът на финансите.

От думите на Горанов стана ясно, че очакваният икономически растеж за следващите 3 години е около 3,3 на сто за всяка година от прогнозния период, като растежът ще бъде леко по-нисък от очакваното тази година на ниво около 3,4 %. Очаква се още през 2022г. безработицата у нас да достигне 4% при 4.4 на сто през 2019г.

Бизнесът подкрепи бюджета за следващата година. Като недостатък  Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал отчете, че липсват политики за демографско развитие, увеличение на капиталовите разходи в образованието за ремонти и нови общежития, за спортни зали и стипендии за специалности с очакван недостиг на пазара на труда. Димитър Бранков от БСК заяви, че не подкрепят заложения ръст на минималната заплата. Цветан Симеонов от БТПП отбеляза, че добра тенденция е да не се променят корпоративните данъци, но в същото време не са разгледани мерки за редуциране на неефективните държавни разходи. „Такъв пример са железниците, които без реформи ще получат пари от концесията на летище София“, напомни Симеонов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети