Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. 2 години след спирането на доставките: „Булгаргаз“ обмисля да съди „Газпром“

Парите

2 години след спирането на доставките: „Булгаргаз“ обмисля да съди „Газпром“

2 години след спирането на доставките: Булгаргаз обмисля да съди Газпром - Tribune.bg
Снимка:

България не се е отказала да съди „Газпром“ заради спрените доставки на газ, съобщиха от Министерство на енергетиката за Euractiv България.

„След получаване на окончателния правен анализ, който се извършва в момента, ще се извърши преценка и да се вземе решение за предприемане на евентуални последващи правни действия от страна на „Булгаргаз“ за получаване на обезщетение за понесените вреди", се казва в отговора на министерството.

Целта на правния анализ е да дефинира различните варианти за развитие при всеки един възможен сценарий, както и да идентифицира най-добрата стратегия, която да се следва, за да бъдат защитени интересите на дружеството.

Към настоящия момент компанията „Булгаргаз“ е избрала водеща правна кантора в областта на международния търговски арбитраж в сектор нефт, газ и доставки на втечнен газ. Тя изготвя правен анализ и становище за евентуален арбитражен спор между „Булгаргаз“ ЕАД и ООО „Газпром экспорт“, който произтича от сключения между страните договор за доставка на природен газ от 2012 г.

„Газпром“ спря подаването на газ за България и Полша в края на април 2022 г., защото двете страни отказаха да си открият сметки в рубли в „Газпром банк“. Преди това „Газпром“ върна плащането в долари от „Булгаргаз“, както е по договора между двете страни и завъртя газовото кранче за България.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети дело, доставки
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати