Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. 200 млн. лв. чака „Булгаргаз“ от столичното парно

Парите

200 млн. лв. чака „Булгаргаз“ от столичното парно

Снимка:

Очаква се задълженията да бъдат погасени до средата на годината

Към 200 млн. лв. дължи на „Булгаргаз“ столичното парно, а сумата е натрупана за последната година и половина, заяви на брифинг директорът на „Топлофикация-София” Александър Александров. Старите задължения на клиентите към дружеството са в размер на 370 млн. лв., но при текущите събираемостта е 97%, похвали се още Александров.

За да намали разходите си, „Топлофикация-София” се е регистрирала на енергийната борса и вече е купувала по-евтин газ от нея. След въвеждането на платформата за търговия с природен газ „Газов хъб Балкан“, вчера и днес столичното парно е постигнало две сделки за количества при цена от 38,6 лв. на мегават. За сравнение 42.93лв. на мегават е цената, определена на обществения доставчик „Булгаргаз“ от КЕВР за първото тримесечие на годината.

Опитът за доставка на синьо гориво на борсата и е отговорът на Софийската топлофикация на писмото на „Булгаргаз“ до енергийния министър Теменужка Петкова от началото на 2020г. Поради натрупаните дългове на столичното парно от „Булгаргаз“ намекнаха в него за спиране на газа и посъветваха общинското дружество да търси нов доставчик. През януари само лихвите за забавянето на „Топлофикация-София“ увеличаваха дълга ѝ с по 17 хил. лв. на ден.

„От миналата седмица „Топлофикация-София“ е ползвател на мрежата на „Булгартрансгаз“ и ползвател на газовия хъб „Балкан“, съобщи изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

Следващите месеци плановете са да се увеличават обемите „синьо гориво“, купувани на борсата. Настоящите обвързващи договори на „Топлофикация“ с „Булгаргаз“ изтичат в края на годината. „Очаква се най-късно до началото на следващата година половината от потребявания газ „Топлофикация-София“ да си го набавя от газовата борса“, уточни шефът на общинското дружество Александър Александров.

На въпрос за натрупаните задължения и как смятат да осигуряват средства за борсата, директорът на столичното парно заяви, че и към момента обслужват коректно договорените разсрочени плащания към „Булгаргаз“. Миналия месец към държавната компания са преведени 54 млн. лева, което на практика е фактурата за декември. „Нямаме притеснения, че до средата на годината задълженията ще бъдат покрити“, ангажира се Александров.  

 

 

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още